ZABRANJENA VODA SA 23 IZVORIŠTA: Gradski zavod za javno zdravlje testirao prestoničke javne česme

A. Z. K.

21. 06. 2024. u 06:30

GRADSKI zavod za javno zdravlje izdao je 23 rešenja o zabrani isporuke vode za piće sa prestoničkih javnih česama zbog neispravnosti.

ЗАБРАЊЕНА ВОДА СА 23 ИЗВОРИШТА: Градски завод за јавно здравље тестирао престоничке јавне чесме

Foto Shutterstock

Utvrđeno je da su mikrobiološki neispravne javne česme "Miljakovački izvor", "Kneževačka" i "Kakanjska" u Rakovici, "Topčiderska - Vračarska leva" i "Milošev konak" na Savskom vencu, čukarički "Zmajevac", "Točkić" u Barajevu, "Višnjica" na Paliluli, "Lovačka česma Beli potok" na Voždovcu, "Manastir Rajinovac, Begaljica", "Lisičji potok", "Pandurice Zaklopača" i "Matićeva-Vinogradi" na teritoriji opštine Grocka.

Fizičko-hemijska neispravnost uočena je na česmama "Sakinac" u Belom potoku, "Boždarevcu" u Barajevu, "Pašinoj česmi 2" na Zvezdari i "Izvor Vojvodinac" u Mladenovcu.

NaslovBez Svete Petke

IAKO se uvek testira i voda u Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu ovog puta ekipe nisu uzele uzorak. Trenutno se ovde izvode radovi, pa zato nisu ni urađene analize. Ova voda prolazi kroz filter pa je obično uvek pogodna za upotrebu. Uzorci nisu uzeti ni sa česme u Malom Mokrom Lugu i "Točak" u Zucu jer su nepristupačne.

- Postoje i česme na kojima je zabeležena fizičko-hemijska i mikrobiološka neispravnost - saopštili su u Gradskom zavodu za javno zdravlje. - To su "Spomen česma-Letićeva" u Rakovici, "Bele vode" na Čukarici, "Velika česma Beli potok" na Voždovcu, "Višnjička banja" na Paliluli, "Soko štark" na Voždovcu i "Čelamino brdo-Kaluđerica" u Grockoj.

Tokom analize koja je sprovedena uzorci sa česama uzimani su po dva puta tokom maja - početkom i krajem meseca.

Na mladenovačkim česmama uzorci su uzimani 20. i 27. maja, a laboratorijske analize pokazale su da je voda ispravna na četiri česme "Rajkovac" (kod škole i mesne zajednice), "Selište" u Rajkovcu, "Stanojevcu" u Vlaškom polju i "Klenjak" u Velikoj Krsni. Zbog povećane količine nitrata, elektroprovodljivosti i evidentiranih bakterija voda nije za piće na česmama - "Tasina" u naselju Petar Drapšin,  "Vojvodinac" u Vlaškoj,  "Šepšin" u centru sela,  "Crkvenac" u Bataševu, "Veliki bunar" i "Strelar" u Kovačevcu, "Peskuša" u Rabrovcu,  "Strojinac" i "Lokvica" u Međulužju, česma u crkvenoj porti u Jagnjilu, "Kovačević" u Rajkovcu,  "Mala Vrbica" i česma u Granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD