OBELEŽAVANJE SLAVE BEOGRADA U ČETVRTAK OD 19 ČASOVA: Na čelu Spasovdanske litije mošti Svetog Justina Ćelijskog

S.V.

11. 06. 2024. u 06:30

NA čelu Spasovdanske litije, koja će se u četvrtak od 19 časova na praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, slavu Beograda, kretati prestoničkim ulicama od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save biće kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ БЕОГРАДА У ЧЕТВРТАК ОД 19 ЧАСОВА: На челу Спасовданске литије мошти Светог Јустина Ћелијског

Foto: Tanjug

Doček svetih moštiju koje stižu iz njegovog zavetnog hrama u Valjevu zakazan je za sutra u 17 časova u Vaznesenjskoj crkvi.

Kako kažu iz Srpske pravoslavne crkve, mošti će u četvrtak u 19 časova biti iznete iz crkve i u litiji odnete do Hrama SVetog Save.

Svečana slavska litija koju će predvoditi patrijarh, sa više stotina sveštenika, članovima beogradskih crkvenih horova i predstavnicima gradskih institucija ići će od Vaznesenjskog hrama, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija pa Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru gde će biti služen moleban za Beograd i njegove žitelje.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu otkako je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka. Praznovanje gradske slave povremeno je tokom istorije prekidano, ali i nastavljano.

Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: Opština grada Beograda 1938. a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi - onom i pomaže. Iz ove crkve, koja čuva gradsku Slavu, 1992. godine ponovo je, posle 46 godina krenula litija kojoj je načalstvovao Njegova svetost Patrijarh Pavle.

Na ovaj veliki praznik prošle godine u litiji su nošene mošti svetog Nikolaja Velimirović a.Spasovdan se proslavlja u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje. Zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo na nebo. Vaznesenje uvek pada u četvrtak četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)