DOKUMENT KOJI NAM JE SAČUVAO ZEMLJU: Na Pravnom fakultetu sinoć organizovana tribina povodom 25 godina od donošenja Rezolucije 1244

A. Z. K.

06. 06. 2024. u 17:04

NA Pravnom fakultetu sinoć je organizovana tribina povodom 25 godina od donošenja Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

ДОКУМЕНТ КОЈИ НАМ ЈЕ САЧУВАО ЗЕМЉУ: На Правном факултету синоћ организована трибина поводом 25 година од  доношења Резолуције 1244

Foto: N.Skenderija

Posetioci su bili u prilici da čuju kakav je značaj ovog dokumenta od nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića i jednog od potpisnika Kumanovskog sporazuma Obrada Stevanovića, posle čega je zaustavljeno NATO bombardovanje SRJ.

Rezolucija 1244 usvojena je 10. juna 1999. godine, a ovim dokumentom omogućeno je uspostavljanje Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), osim toga akti ovog dokumenta imali su za cilj da spuste tenzije i srede stanje u ovom delu Srbije. Dan pre, potpisan je i Kumanovski sporazum, koji je označio i kraj NATO agresije na SRJ. Prema rečima učesnika na jučerašnjoj tribini, ova dva dokumenta ne mogu se posmatrati jedan bez drugog.

Prema rečima Živadina Jovanovića, koji je bio ministar spoljnih poslova u vreme potpisivanja rezolucije, ovaj dokument sada ima i veći značaj nego u vreme kada je usvojen.

- Rezolucije su pravni dokumenti koji imaju obavezujući karakter za sve. Vremena se menjaju ali se njen sadržaj ne menja ali može biti drugačijih zaključaka i zavisnosti od geopolitike - rekao je Jovanović. - Kada je usvojena, bila je značajna jer je zaustavila kriminalnu agresiju, zaustavljeno je i razaranje jedne samostalne zemlje. Važna je i što je tadašnju situaciju sa koloseka rata preusmerila na kolosek politike i mirnog rešavanja. I danas je ona jedan od najznačajnijih dokumenata u vezi sa Kosovom i Metohijom i nema razloga da se od nje odstupa. Suština je u tome što nam ona garantuje suverenitet i integritet Srbije, i zato moramo da se držimo tog dokumenta.

Igra se po pravilima Amerike

PENZIONISANI ambasador Rade Drobac rekao je da se naša zemlja tokom NATO agresije pokazala kao izuzetno vojno sposobna.

- Iako su agresori verovali da će sve rešiti za tri dana, nije im bilo ipak dovoljno ni 78. Nažalost, danas se međunarodno pravo koristi kako kome odgovara. Ujedinjene nacije više nisu institucija kojoj se nekada verovalo, jer se poštuje ono što odgovara Americi - rekao je Drobac.

Obrad Stevanović, koji je bio jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma i general-potpukovnik policije u penziji rekao je da su ova dva dokumenta kompatibilna. Rezolucija obezbeđuje pravni osnov, dok sporazum ima vojnotehničku osnovu.

- Tokom ova četvrt veka komentari vezani za rezoluciju i sporazum iz Kumanova išli su od onih da smo potpisivanjem doživeli poraz, ali i da su naše strane ostvarile pobedu - rekao je Stevanović. - Vojnotehnički sporazum u Kumanovu često ima negativan kontekst, ali ono što je važno je da se i danas pomene da smo mi zahvaljujući ovim dokumentima obezbedili prestanak agresije i da smo dobili zagarantovan integritet i suverenitet na KiM. U aktuelnom trenutku nažalost još uvek imamo odredbe koje se ne sprovode do kraja i neusaglašenost u pravnom i praktičnom stanju.

Osim Obrada Stevanovića i Živadina Jovanovića, jučerašnji učesnici na tribini bili su i profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić, nekadašnji ambasador u penziji Rade Drobac, Sandra Davidović, doktorand na njujorškom univerzitetu i pravnik Ognjen Bojanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?