ŠAPIĆ: Socijalna politika, veliki infrastrukturni projekti, ali i čuvanje nacionalnog interesa prioritetni su za Beograd

Novosti onlajn

30. 05. 2024. u 21:04

SOCIJALNA politika je polje u kojem sam najviše uspeo da uradim kao gradonačelnik Beograda i sve socijalne i besplatne mere, među kojima su vaučeri, besplatan boravak u vrtićima i besplatni udžbenici, pojeftinjenje karata javnog prevoza, besplatni bazeni, ukidanje lista čekanja za personalne asistente i lične pratioce i druge, multiplikovane su u odnosu na ono što sam započeo kao predsednik Opštine Novi Beograd.

ШАПИЋ: Социјална политика, велики инфраструктурни пројекти, али и чување националног интереса приоритетни су за Београд

Foto: Printskrin

Uložena su budžetska sredstva, više od 150 miliona evra, koje smo drugačijom politikom i prioritetima uspeli da obezbedimo, rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

– Budžet Grada Beograda puni se zahvaljujući plaćanju poreza, što rade Beograđani, i smatram da to treba da im se vraća na malo drugačiji način. Nije moj cilj „napucavanje” profita preduzećima, kako bi direktori imali za automobile, putovanja, reprezentacije, već je poenta da oni višak novca odmah investiraju ili da vrate Beograđanima na neki drugi način. To je moja politika i mislim da smo tu najviše uradili. Beograd se ubrzano razvija, veliki su infrastrukturni projekti, ali briga o ljudima je važna i ne smemo nikako da zaboravimo ljude – kazao je Šapić, gostujući na TV Blic i RTS.

Ljudima koji sam susretao na terenu i koji su tražili nešto uvek sam govorio onako kako jeste i dešavalo se da kažem da nisu u pravu i da nešto ne može da se uradi. Tamo gde je moglo uvek sam pomogao i to je bila moja obaveza, osećajući uvek u takvim situacijama i najveće lično zadovoljstvo, rekao je Šapić.

– Zato kontakt sa ljudima i sve socijalne mere ostaju i nadalje važan deo moje lokalne politike – istakao je Šapić.

Priča o zagađenju, na kojoj insistiraju neki opozicioni čelnici, čista je demagogija jer ovaj problem ne može da bude rešen jednim udarcem ili pljeskom, naglasio je.

– Zagađenje je proces koji se rešava godinama i to onako kako mi radimo: za godinu dana očekujemo da sva vozila u GSP-u budu na gas, menjamo kotlarnice koje su na mazut ili ugalj, smanjuje se broj automobila u centru grada i, dakle, sve vreme radimo na tome. Sve ostalo je apstraktna priča – naveo je Šapić.

Govoreći o izbornom rezultatu Šapić je rekao da je sada nezahvalno o tome pričati jer on zavisi od izlaznosti.

– Letnje izbore nismo imali ne pamtim od kada, nismo imali ni lokalne, uvek su bili povezani sa nekim drugim izborima. Tako da je logično da će izlaznost biti manja, ali i zbog situacije na opozicionoj sceni gde se ne zna ko je sa kim. Mislim da svako treba da izađe na izbore i da glasa po svojoj saveti. Ovo je specifična situacija u kojoj se ne odlučuje samo o lokalu, republičku vlast imamo izabranu i nisam siguran koliko je dobro za Beograd da ima vlast koja je suprotna republičkoj. Ovo jeste u pitanju lokalna politika ali ukoliko nacionalna padne i sve to dovedemo u pitanje, ukoliko ekonomska situacija čitave zemlje bude takva da ne mogu da rastu plate, penzije, da nema novih investicija onda lokalni prekidač možete da prebacujete, ali nema gde – naglasio je Šapić.

On je rekao da će nakon izbora moći da se ostvari saradnja sa onima koji žele da razgovaraju o razvoju Beograda, te da je dobrodošao svako ko želi bolji, uspešniji i snažniji grad.

– To ne mogu da budu ljudi koji imaju antisrpsku politiku, a to je čuvanje i odbrana nacionalnog interesa naše države i našeg naroda. Da molimo bilo koga nećemo. Sada kada je svet, a i Srbija u najspecifičnijoj situaciji u poslednjih nekoliko godina i kada je trebalo da se pokaže žrtva van lokalno-stranačke, opozicija se razjedinila u jednom danu, a sa druge strane mi smo se u jednom danu skupili – rekao je Šapić.

Šapić je naglasio da je prošle godine u maju naš narod zadesila najveća tragedija, ne računajući ratni period.

– O nekim stvarima sam ćutao jer sam smatrao da o tome ne treba da govorim. Ta tragedija je veća od svih naših dnevno-političkih tema i smatrao sam da bih tim činom nastavio sramnu politiku. U jednom momentu su svi zaboravili one kojima je bilo najteže – rekao je Šapić.

Grad čini mnogo toga da se poveća bezbednost dece, rekao je Šapić, te naveo da tome doprinosi projekat komunalno-bezbednosnih stanica. U pitanju je 107 objekata koji će biti postavljeni širom grada, a neki već jesu. Sa tim objektima će video-nadzorom biti povezani vrtići i škole.

– Uzeli smo jedan od najmodernijih softvera na svetu koji prepoznaje oružje i nagle pokrete. Imaćemo posebne gradske službe koje ćemo finansirati a koje će obilaziti vrtiće, dvorišta škola i parkove. Time ćemo rasteretiti beogradsku policiju i da bi se roditelji komotnije i bezbrižnije osećali. To je ozbiljan i veliki projekat i nakon njegovog sprovođenja Beograd komunalno i bezbednosno više neće biti isti – naglasio je Šapić.

„Malim metroom”, novim mostom, najvećom nabavkom novih vozila za javni prevoz – saobraćajna slika grada će se suštinski izmeniti i to više neće biti isti grad, istakao je Šapić.

– Za vreme mog mandata proširivani su veliki bulevari, odvojene žute trake kako bi se poboljšao protok saobraćaja, a u periodu jeseni i zime očekujem blizu 700 novih vozila u javnom prevozu. Projekat „malog metroa”, odnosno tunela koji spaja prostor oko Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, predstavlja kapitalan saobraćajni projekat za Beograd. Danas je nezamislivo da od Višnjičke ulice do centra Novog Beograda stignete za šest-sedam minuta, a to će ovaj projekat omogućiti. Kada sam stupio na funkciju gradonačelnika projekat za novi savski most je bio gotov, ali sam bio mišljenja da je to neodvojivo od projekta „malog metroa”. Ako bismo imali novi most, sav saobraćaj bi stizao na prostor bivše železničke stanice i tu bi bio veliki problem bez tunela. Zbog toga smo ubrzali pripremu izgradnje „malog metroa” i mislim da će tokom juna početi radovi na oba projekta – poručio je Šapić.

Metro kao nacionalni i kapitalni projekat promeniće i sliku Srbije, a ne samo grada, a drugi važni projekti za Beograd su i EKSPO, nacionalni stadion, pruga, železnička stanica, obilaznica. Međutim, njegov lični angažman najviše se video u projektima nove autobuske stanice i „malog metroa”, koji su ubrzani. Naglasio je da sve o čemu je govorio jeste merljivo.

– Mislim da bi svako ko se kandiduje morao da ima iza sebe merljive rezultate na osnovu kojih se preporučuje – naglasio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu