OTVORENA ZINDAN KAPIJA: Dve godine je trajalo sređivanje srednjovekovnog zdanja na Kalemegdanu

A. Z. K.

30. 05. 2024. u 18:34

POSLE dve godine, koliko je trajala rekonstrukcija, za posetioceje otvorena Zindan-kapija.

ОТВОРЕНА ЗИНДАН КАПИЈА: Две године је трајало сређивање средњовековног здања на Калемегдану

Zindan kapija bila zaštita Istočne kapije / Foto TOB

U planu je da sređeni srednjovekovni prostor služi za organizovanje izložbi i da se ovo mesto upiše na mapu turističkih ruta u Beogradu.

Prema rečima v.d. direktora JP "Beogradska tvrđava" Nemanje Šegrta, uređenje ovog prostora bilo je kompleksno.

- Otvoren je jedan od najvećih simbola Beogradske tvrđave i grada Beograda - rekao je Šegrt. U planu je da se sredi i Vidin-kapija kompleks u donjem gradu.

Radovi na rekonstrukciji započeli su u proleće 2022. godine po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Iz gradske kase za ovaj posao tada je izdvojeno 120 miliona dinara.

Istorijat

ZINDAN-kapija građena je početkom 15. veka kao ojačanje i predutvrđenje za tada najvažniji ulaz u grad, Kapiju despota Stefana Lazarevića. Predstavljala je pokušaj Beograda da se odupre osmanskim opsadama, a svoju korisnost dokazala je već 1456. godine kada je imala ključnu ulogu u odbijanju osmanske vojske. Tokom 18. veka Osmanlije su ovde napravile zatvor i tada je dobila sadašnji naziv Zindan (tamnica).

Obimni kozervatorsko-restauratorski radovi obuhvatali su temeljnu obnovu delova glavnih kula, svodova kapije, lučnog bedema i podzemnih prostorija. Loše stanje svodova kapije ubrzalo je realizaciju ovog projekta, pošto je došlo do urušavanja dela lučnog svoda od opeke i ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prolaznika.

Kako ne bi u potpunosti propala, projekat je brzo odobren i radnici su započeli sređivanje ovog srednjovekovnog zdanja. Poseban zadatak predstavljalo je odvođenje atmosferskih voda sa gornjih površina, koja se slivala i prodirala unutar bedema, podzemnih prostorija, kao i u zidove Crkve Ružice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje