NOVA ŠKOLA ZA 400 UČENIKA: Iza zgrade bivše železničke stanice na Savskom trgu počela izgradnja osmoletke i vrtića

Š.M.

30. 05. 2024. u 20:52

IZA zgrade bivše železničke stanice na Savskom trgu, na prostoru "Beograda na vodi" danas je položen kamen temeljac za izgradnji škole i vrtića u okviru najsavremenijeg obrazovnog kampusa u prestonici.

НОВА ШКОЛА ЗА 400 УЧЕНИКА: Иза зграде бивше железничке станице на Савском тргу почела изградња осмолетке и вртића

Foto: Promo

Buduća osmoletka moći će da primi 400 učenika, dok će obdanište moći da primi 80 mališana.

Događaju na Savskom trgu prisustvovali su najveći državni zvaničnici, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i ministarka Irena Vujović.

- Ova škola koja će primiti 400 đaka imaće i sportske terene, svoju botaničku baštu - istakao je Siniša Mali. - Vrtić od 800 kvadrata primiće oko 80 mališana, tako da će svoje prve dane provesti u najlepšem, najboljem, najsavremenijem objektu u ovom delu prestonice. I to pokazuje koliko smo posvećeni kvalitetu života naših sugrađana i budućnosti dece. Objekat stare železničke stanice iz 1884. godine uskoro će postati muzej istorije naše Srbije. Zgrada stare pošte vratiće sjaj pre Drugog svetskog rata i u njoj će biti novi dečiji muzej, ali takođe i nova pozorišna scena.

Istakao je da je na samo 800 metara, gde će biti škola i vrtić i novi centar za mlade u kompleksu "Ložionica", centar za kreativne industrije, za inovacije koji se takođe završava do kraja ove godine. U Svetonikolskom parku biće izgrađena podzemna garaža sa 450 parking mesta.

Čeka se rušenje pošte

PREMA poslednjim najavama, zgrada pošte u Savskoj 6 biće potpuno srušena i na njenom mestu izgrađena nova po projektu Momira Korunovića. Objekat kulturnog centra imaće podrum i šest spratova, i imaće 10.582 kvadrata. Od toga će, kako se ističe, za kulturne je rezervisano gotovo 3000 kvadrata.

Obrazovni kompleks gradi se na prostoru od gotovo 5.000 kvadrata. U prostranom dvorištu, koje sa zgradom zauzima skoro deset ari, nalaziće se tereni za rukomet, basket i odbojku, kao izeleni prostorpogodan za priredbe, takmičenja i svakodnevno druženje. U delu dvorišta uzbibliotekuiizložbeni prostornalaziće se "učionica pod vedrim nebom".Prostor za odlaganje bicikalanamenjen je svim učenicima i nastavnicima koji se opredele za ovo prevozno sredstvo.

Takođe, nova osmoletka imaće moderne učionice, specijalizovane kabinete, veliku fiskuturnu salu sa košarkaškim terenom, mini botaničku baštu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd