I TURISTIČKI AUTOBUSI PRAVE GUŽVU: Iako su u gradu jasno obeležena mesta za ukrcavanje i iskrcavanje stranaca, šoferi to često ne poštuju

S.V.

28. 05. 2024. u 07:00

DA su u centru Beograda nepodnošljive saobraćajne gužve jasno je i turistima koji prvi put dođu u našu prestonicu. Međutim, neretko se dešava da upravo turistički autobusi koji prevoze goste s jedne lokacije na drugu doprinose tom realnom utisku.

И ТУРИСТИЧКИ АУТОБУСИ ПРАВЕ ГУЖВУ: Иако су у граду јасно обележена места за укрцавање и искрцавање странаца, шофери то често не поштују

Foto: D. Milovanović

Iako su mesta za parkiranje i zaustavljanje turističkih autobusa i ukrcavanje putnika jasno obeležena, šoferi to često krše. Najčešća mesta za "brzinsko" a nepropisno zaustavljanje su Zeleni venac, Bulevar kralja Aleksandra kod hotela "Metropol", na Slaviji...

- Pre nekoliko dana, oko 9.30, na Zelenom vencu u pravcu ka gradu bio je veliki zastoj od Brankovog mosta i Brankove ulice - priča nam sugrađanka Marija K. - Usred tog haosa, velikog broja automobila i gradskih autobusa, nekoliko metara ispred stajališta Zeleni venac u pravcu ka gradu stao je turistički autobus i čekao da putnici uđu! Kiša pada, ljudi trube, napravila se kolona. To je potrajalo nekoliko minuta, a zatim se stvorila gužva i pred Terazijskim tunelom i tako unedogled.

Iz Sekretarijata za saobraćaj kažu da su obeležena mesta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na teritoriji Beograda radi razgledanja grada, plato kod Pionirskog parka, Karađorđeva u zoni pristaništa, Studentski trg, Skerlićeva kod Hrama Svetog Save, prostor ispred Muzeja 25. maj, Kej oslobođenja u Zemunu, Strahinjića bana kod Skadarlije i Ušće.

Kazne

KAZNA za nepropisno parkiranje ili prekoračenje vremena parkiranja u prvoj, drugoj i trećoj zoni u Beogradu je 1.870 dinara. Ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, cena kazne će biti upola manja - 935 dinara.

S druge strane, vodiči ističu kako problemi nastaju i kad goste dovezu do hotela u kom će boraviti, jer veoma mali broj njih ima parking za autobuse ili predviđeno stajalište. Najteže je sa smeštajima u centru grada, koji se nalaze u pešačkim ulicama, veoma udaljeni od prvih saobraćajnica, a čak ni u tim ulicama autobus ne može propisno da se zaustavi.

Kako nam je rečeno u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kontrolu parkiranja turističkih vozila, kao i ostalih, obavljaju pripadnici komunalne milicije i saobraćajne policije. Ipak, nisu mogli da nam daju podatak o broju prošlogodišnjih penala za nepropisno parkiranje ovih vozila, jer se, kako su rekli, ovaj prekršaj sankcioniše isto kao i za bilo koje drugo vozilo, pa odvojene statistike nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije