Ловачким трофејима даје вечни живот
26. 04. 2019. у 13:28
Нишлија Миодраг Крсмановић (73), један је од тек неколико људи који се бави препарирањем животиња у Србији. Овај редак занат почео је да учи, сам, пре више од 40 година
-j-cosi.jpg)
Миодраг Крсмановић у својој радионици
НИШЛИЈА Миодраг Крсмановић (73), један је од тек неколико препаратора у Србији који ловачким уловима даје вечност. Овај редак и захтеван занат почео је да учи потпуно сам пре више од 40 година, а кроз његову радионицу за то време је прошло на хиљаде животиња, од птица, дивљих свиња, лисица, јелена, па до змија и корњача, углавном за друге ловце, али и музеје, манастире, кафане...
Иако инжењер кожарства по струци, да овлада овом вештином, помогло му је, каже, пре свега много стрпљења, пажње, љубав према животињама, али и "добар стомак".
- Препарирање, познато и као таксидермија је захтеван, помало и прљав занат. Када сам почео да се бавим ловом седамдесетих година, заинтересовао сам се за своје прве улове, тако сам их овековечио. Први трофеј урадио сам пре тачно 40 година, и он је и даље у добром стању - прича, за "Новости", Крсмановић.
Он објашњава да препарирање, односно таксидермију ради искључиво по принципу штављења коже.
На том принципу се раде лисице које се носе око врата, бунде и слично. Најважније је када се кожа скине са животиње, уклонити све масноће и непотребне делове са унутрашње стране, да остане само дерма и длака. Онда се врши одмашћивање, прање, а то је доста прљав посао и не препоручујем га ономе ко има "слаб стомак".
Процес штављења је третирање киселинама, траје 15-20 дана. Онда треба откувати главу и отклонити непотребне делове са главе. Некад су оштећене јер су одстрељене, то морам да надоместим, пластиком углавном - каже овај пензионер.
Кад се све то уради, додаје он, кожа која се уштавила, стави се на главу, а тело се направи од дрвета или пластике.
- Врло брзо би се све упропастило када се не би лепо отклонили сви делови попут хрскавице, меса. Кости се избаце, само се кости главе чувају. А кожа остаје природна са свом длаком - додаје.
-j-cosi.jpg)
Његови купци данас су, каже, углавном ловци, који када одстреле дивљач, дођу и донесу трофеј да га Миодраг овековечи, али препариране животиње интересантне су и власницима ресторана, музејима, манастирима, онима који желе да украсе ентеријер, као и неким школама због часова биологије.
Živojin Mišić
26.04.2019. 17:42
kakva je to životinja sto si je prepariro?Lici na lisicu
Коментари (1)