ЗБОГОМ БРЗОЈ ХРАНИ: У већини новосадских осмолетки припремају ђачке оброке
25. 10. 2018. у 15:54
У школама које имају кухиње јеловник здрав годинама. Исправност и квалитет ђачких оброка редовно контролише Институт за јавно здравље Војводине

Јабуке за ђаке у ОШ "Коста Трифковић" Фото Д. Дозет
У ВЕЋИНИ од 34 осмолетке у Новом Саду у школским кухињама припремају оброке за своје ђаке, а поштујући правилник, на менију су разноврсна јела и ужина која не подразумева брзу храну. Исправност и квалитет ђачких оброка редовно контролише Институт за јавно здравље Војводине.
Мада је нови правилник о исхрани ђака у школама на снагу ступио пре неколико месеци, новосадске основне школе које имају кухиње примењују га већ годинама. Једна од њих је и ОШ "Коста Трифковић", где се свакодневно припрема око 300 доручака и ручкова за ученике који после наставе остају у продуженом боравку, као и око 900 ужина.
- Трудимо се да јеловник буде што разноврснији и да сваког дана за ручак буде кувано јело, а за доручак и ужину и млечни производи и воће - истиче Милан Спасојевић, директор ОШ "Коста Трифковић". - У кухињи су запослене три куварице и четири сервирке. Ужина месечно кошта 1.030 динара, а за оне у продуженом боравку је 2.660 динара. Сваког дана 30 наших ђака бесплатно добије оброк.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗДРАВА ИСХРАНА ЗА ЂАКЕ: Печени кромпир уместо помфрита
Јелена Пастоњицки, председник Актива директора новосадских основних школа, иначе директорка ОШ "Васа Стајић", каже да се исхрана организује у зависности од броја ђака. Све школе које имају продужени боравак морају да обезбеде оброке. Према њеним речима, правилник је израђен са циљем да се утиче на развој здравих навика код деце.
- Јеловници по нутритивним и калоријским вредностима не смеју да одступају од правилника - предочава Пастоњицки. - Наша школа има кухињу и набављамо готове куване оброке за првачиће и ђаке других разреда који остају у продуженом боравку.
Новина која је предвиђена правилником је да школа има обавезу да се побрине за децу која су алергична на одређену врсту намирница.
ОГЛАСНА ТАБЛА
У ШКОЛАМА кажу да не могу да утичу на то шта ће деца доносити од куће за јело, као ни шта ће се продавати у објектима у близини школа. Јеловници у школама се праве на недељном нивоу и истакнути су на огласним таблама.
Глас разума
26.10.2018. 09:14
Никада не бих за свог сина уплатио ужину унапред а да ни ја ни он не зна ког дана ће које јело да добије. Овако, не долази у убзир да уплатим а да дете добија нешто што му не одговара и остане гладно или мора да изађе из школе ради куповине ужине. Најпоштеније би било да сваког дана деца добију списак са најмање 15 јела у понуди, заокруже оно што им одговара и сутрадан их то јело чека а деца одмах плате онолико колико пише у јеловнику и карти пића (јогурт, сок, какао, минерална вода, ...).
@Глас разума - Ej, rec je o skoli a ne o hotelu sa pet *
Pa nije to Hilton nego osnovna skola...cuj 15 jela u ponudi pa da biraju. Bolje nauciti dete da jede raznovrsno a za izvoljevanja ocigledno imaju roditelje.
Коментари (3)