КО ПРАВИ НАЈБОЉУ ПИТУ: Нема трпезе без - самсе
24. 08. 2018. у 21:15
У оквиру "Дана Врања" поново одржано традиционално кулинарско надметање
КОНКУРЕНЦИЈА И Македонке готових кора. су учествовале у надметању Фото: Ј. Стојковић
ВРАЊСКЕ домаћице су се и ове године, на Тргу Станише Стошића, такмичиле у припреми најбоље самсе - традиционалног гастрономског специјалитета из града под Пржаром, заправо "празне" пите са киселим млеком и белим луком - а најбоља међу десет такмичарки је била Благица Крстић из Врањске Бање.
Другопласирана је Горица Ристески из врањског удружења Македонаца "Гоце Делчев", док је треће место припало Љубинки Стевановић из Владичиног Хана. Специјално признање за најбоље аранжирани сто је припало Врањанки Славици Николић.
Стручни жири је предводио наставник кулинарства Бојан Митић који је са естрадним уметницима Снежаном Савић и Чедом Марковићем оцењивао архаичност, оригиналност, изглед и укус.
Прочитајте још - Најсочнија икад - слана торта од тост хлеба (ВИДЕО)
Иако овдашња Туристичка организација - у оквиру манифестације под називом "Дани Врања" - сваке године организује презентацију локалне кухиње, она је сада први пут била такмичарског карактера. И, док су намерници у центру града могли да уживају у укусу самсе, за забаву су била задужена културно-уметничка друштва из Врања и Македоније.
Благица Крстић
.jpg)
УСЛОВ
У ВРАЊУ је некада важило неписано правило по којем девојка не може да се уда док не научи да спрема самсу. Данас се о томе говори кроз шалу, а савремене домаћице је - с обзиром на то да је поменути специјалитет део готово сваке породичне светковине у граду под Пржаром - припремају од готових кора.