Најбољи ајвар стиже из Бруса
14. 10. 2018. у 18:37
Финале "Изађи ми на теглу" одржано код "Темпа" на Ади. У петој сезони такмичења учествовало 450 екипа
И мушкарци озбиљно схватили надметање, Фото В. Данилов
ОПОЈАН мирис печене паприке, пуцкетање дрва у шпоретима "смедеревцима" и шаренило народних ношњи и костима, пробудили су сва чула многобројним посетиоцима финала такмичења у припреми ајвара "Изађи ми на теглу", које је одржано испред "Темпа" на Ади Циганлији. Титулу најбоље екипе, али и "смедеревац" као награду, добила је екипа "Пуцке" из Бруса.
Од 17. августа, када је пети караван кренуо из Београда, око 450 екипа и 3.000 учесника испекли су чак 12.000 килограма паприка, а победници око 30 локалних такмичења сусрели су се у суботу у коначном окршају.
Из села Зимоњић код Кањиже допутовале су "Зимоњичанке", које су титулу мајстора ајвара освојиле у оближњем селу Велебит. Према речима капитена Љубице Потровић, за добар ајвар пре свега је неопходна квалитетна паприка, коју треба добро испећи, ољуштити и исцедити, тако да остане што мање воде.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Најбољи ајвар од "Пастирица"
- У наш ајвар иде мало соли, шећера, белог лука и сирћета, ништа више - прича Љубица. - Паприка већ полако пролази, па смо је мало дуже љуштиле, али не сумњамо да ће ајвар бити првокласан. Организатор се за све побринуо, па је на нама било само да донесемо шерпу, варјачу и добру вољу.
Весело је било и у табору екипе "Пуцке" из Бруса, једном од најмлађих тимова суботњег финала. Четири добро расположене представнице биле су дебитанткиње у великом финалу.
Осим такмичарског дела, организовани су и целодневни забавни програм за посетиоце и едукативни дечји програм.
Даме су углавном мешале ајвар
.jpg)
ТРОГОДИШЊЕ ИСКУСТВО
ТРОЧЛАНА екипа "Веште руке" из Беле Паланке већ трећу годину учествује у такмичарском каравану. Како истичу, поносе се својим старинским, традиционалним начином припреме посластице од паприка.
- Паприке испечемо и пажљиво очистимо, трудимо се да не остане ниједна семенка - објашњава Верка Рајковић. - После тога је мељемо, пржимо и додамо со и уље. Понекад и сирће. Код куће, за своју душу, мало и заљутимо ајвар, а за ово такмичење припремамо "слатку" варијанту.
Lala
16.10.2018. 10:28
Svaka cast za takmicenje.Veliki sam obozavalac ajvara.Bio sam na takmicenju i bilo je prelepo.Imao bih jednu sugestiju za organizatora .Da ubuduce objave propozicije za spremanje ajvara.pobedio je ajvar u koji se ne stavlja beli luk.a on po mom misljenju daje ajvaru punocu ukusa ,mirisa i arome.Predlozio bih da za sledecu godinu bude jedne petoclana komisija od samih takmicara.Da vidimo sta ce i kako da ocene ajvare.Pozdrav.
Коментари (1)