Пецали рибу па спремали чорбу

С. Видачковић

08. 07. 2018. у 18:28

На кеју иза Београдског сајма одржана манифестација "Савске ватре". Учествовало двадесетак екипа из Србије и региона

Пецали рибу па спремали чорбу

Фото: Н.Скендерија

МИРИС рибље чорбе из врелих котлића ширио се у суботу на обали Саве, иза купола Београдског сајма, где је јуче по 19. пут одржана манифестација "Савске ватре". Киша није сметала заљубљеницима у риболов и реку да се окупе и одрже такмичење у кувању рибље чорбе, које је организовао Феријални савез Србије и Туристичка организација Београда заједно са Спортско-риболовачким друштвом "Сењак". Дружењу је присуствовало двадесетак екипа из Србије и региона. Док су деца пецала на обали, старији су распалили ватру, очистили рибу и спремили је за котлић. Над ватром се крчкала црвена чорба, а учесници су се дружили, певали и размењивали рецепте.

- Јутрос смо уловили смуђа, шарана и белу рибу - рекли су нам такмичари Драган Никитовић, Небојша Филиповић, Зоран Савић и Драган Ракић. - Чорбица се крчка, нисмо је много заљутили јер желимо да се осети укус рибе. Надамо се да ћемо отићи кући са неком наградом.

На овом гастрономском надметању било је и оних који нису љубитељи речних специјалитета, па су за своју душу "прошверцовали" кобасице и крменадле, које су касније "зацврчале" на роштиљу.

Дан у природи и на реци није могао проћи без надметања у гађању ваздушном пушком, такмичења у пикаду а екипе су одмериле снаге и у надвлачењу конопца.

ДИРЕКТОРКА СА ВАРЈАЧОМ

ПРЕДСЕДНИК Скупштине града Никола Никодијевић присуствовао је у суботу овој традиционалној манифестацији и истакао значај оваквих дружења, која уједињују људе, како из Србије, тако и из суседних држава. Догађају је присуствовала и директорка "Велетржница Београд" Наташа Путник, која се латила варјаче и са својом екипом спремила чорбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

alex

10.07.2018. 05:20

Vidi se da ni piva nije nedostajalo. A po starom obicaju pije se vino da riba ne bi rekla da ju je ker pojeo.