ZDRAVLJE IZNAD POLITIKE: Ako Ratka Mladića vrate u ćeliju, znači da sprovode – smrtnu kaznu

Novosti online

08. 05. 2024. u 20:29

PITANjE zdravlja prevazilazi bilo kakvu politiku, ovo je pitanje da li se nad Ratkom Mladićem izvršava smrtna kazna ili pravo, pa čak i takvo koje je u Tribunalu ustanovljeno. Ako ga u ovakvom stanju iz zatvorske bolnice vrate u sobu, zabrinut sam koliko će moj otac još da živi.

ЗДРАВЉЕ ИЗНАД ПОЛИТИКЕ: Ако Ратка Младића врате у ћелију, значи да спроводе – смртну казну

Foto: EPA

Ovo za Sputnjik kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića koji izdržava doživotnu kaznu zatvora u Hagu:

- Ne mora da bude tako dramatično. Adekvatno lečenje, u pravim uslovima, može da ga spase. Ponovo smo tražili i dobili garancije Srbije za njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga, zahtev za humanitarni otpust i lečenje u Srbiji.

General je životno ugrožen

Darko Mladić objašnjava da je porodica pre 19 dana dobila kratko obaveštenje da je njegovom ocu loše i da je, za svaki slučaj, prebačen u civilnu bolnicu. Sutradan je stigla informacija da je stanje ozbiljno, ali bez bilo kakvih detalja. Dva dana kasnije stigao je izveštaj da je general životno ugrožen, da je imao otkazivanje vitalnih organa i da nisu sigurni kakvi su izgledi daljeg lečenja.

- Majka je odmah otišla u posetu, ja se danas spremam. Otac je bio jako loše, na infuziji. Posle nekoliko dana su ga vratili u zatvorsku bolnicu. Odmah smo tražili da dobijemo nalaze, a ne štura, usmena obaveštenja. Međutim, to nije urodilo plodom. Obećavali su izveštaje, razvlačili se dve nedelje, na kraju smo dobili esej koji sadrži vrlo malo informacija i nula medicinskih nalaza - kaže Darko Mladić.

Foto: Predrag Mitić/Novosti ilustracija

Dodaje da je advokatski tim tražio i da Sud naloži medicinskom oficiru da hitno porodici prosledi medicinske nalaze njegovog oca. Stigli su, lekari ih upravo prevode sa holandskog.

- Subjektivno, prema onome što smo videli, on je nešto bolje, progovorio je, može vrlo slabim glasom pomalo da govori, ali je sve ostalo jako loše. Bukvalno ne može da se pridigne u sedeći položaj bez pomoći. Ne može ni da sedi dugo, vrlo je slab. Pribojavamo se, kad uzmemo sve ovo u obzir, da on tamo više ne može da dobije pomoć koja mu je potrebna da bi preživeo. Čak i da imaju dobru nameru, u Hagu nemaju uslove.

Nezvanično priznaju i ono što nema u izveštaju

Mladić dodaje da su mi i sami lekari zatvorske bolnice to više puta rekli u nezvaničnim razgovorima, da adekvatnu negu ne mogu da mu pruže, ali da se ta činjenica nikada ne pominje u formalnim izveštajima.

- Sve je to nekako umiveno i vrlo šturo. Ipak, mi očekujemo odluku suda. Očigledno je, posebno posle ovog poslednjeg incidenta, da general više nije za boravak tamo, za te uslove. Ako ostane tamo, neće još dugo. Nadamo se da će odluka suda biti pozitivna, mislim da bi sve ostalo bila nekakva politika koja nema veze sa humanitarnim pravom i pravdom, već sa nečijim političkim interesima.

Upozorenje iz Rusije

Da se zanemaruju osnovna prava Ratka Mladića danas je ponovo konstatovala i Ruska Federacija. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Mladiću ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, iako mu se stanje dodatno pogoršalo.

- Reč je o kontinuiranoj politici nanošenja patnje upravo Srbima, koje je kolektivni zapad označio kao jedine krivce za građanski rat na teritoriji bivše Jugoslavije i nastavlja da kažnjava Srbe za samostalnost svojih postupaka - ocenila je.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Komentarišući ovu izjavu Darko Mladić kaže da sigurno postoji humanitarni i humani aspekt reakcije Ruske Federacije na stanje njegovog oca, ali da ga pre svega doživljava kao borbu te zemlje da se poštuju standardi Ujedinjenih nacija, pošto Mladić nije, kako kaže, zatvorenik Engleske, Nemačke ili SAD, on je u zatvoru Ujedinjenih nacija.

- Rusija pokušava na neki način da zaštiti vrednosti Ujedinjenih nacija, ta institucija ima tačno propisan pravilnik oko uslova za ljude koji su osuđeni i izdržavaju kazne, oni treba te standarde da dobiju. Zemlje koje su potpisale sporazum da prihvataju te osuđenike na izdržavanje kazne su se obavezale na određene uslove. Oni, naravno, to ignorišu, u većini slučajeva. U nekim zemljama su dobri uslovi, a u pojedinim katastrofalni. Moj otac je još i dobro prošao, prema Radovanu Karadžiću vrši se neka vrsta odmazde, kažnjavanja, nehumanih uslova - kaže Mladić.

On se nada da će ovaj apel Rusije uroditi plodom, jer to za njegovog oca znači život, ali i život za međunarodno pravo.

- Reč Rusije ima mnogo veću specifičnu težinu u organima Ujedinjenih nacija, nadam se a njen stav sud mora da uvaži. Sve što je rekla Marija Zaharova je tačno. Rusija očigledno do detalja zna kakvi su tamo uslovi, šta se sve radi. Imam utisak da je ovo za njih važno iz ugla očuvanja pozicije Ujedinjenih nacija, onakvim kako su zamišljene da budu - zaključuje Mladić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom