"NAŠOJ ZEMLJI JE UKAZANA VELIKA ČAST" Brnabić - Istorijska poseta Si Đinpinga koju opozicija i tajkunski mediji ne mogu da prežale

Novosti online

07. 05. 2024. u 10:21

PREDSEDNICA Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnja poseta predsednika Narodne Republike Kine istorijska za Srbiju i da će od nje svaki građanin Srbije imati koristi.

НАШОЈ ЗЕМЉИ ЈЕ УКАЗАНА ВЕЛИКА ЧАСТ Брнабић - Историјска посета Си Ђинпинга коју опозиција и тајкунски медији не могу да прежале

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Ona je, gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi, rekla da je naš izvoz u Kinu u prethodnoj godini iznosio 1,23 milijarde dolara, a da je bilateralna razmena dve zemlje premašila 6 milijardi dolara, što su nezabeležene brojke. Dodala je da opozicioni lideri, poput Dušana Nikezića, to ne mogu ni da isprate, te da polaze od sebe kada kažu da je odnos Kine prema Srbiji kolonijalni.

- Danas je istorijski dan za Srbiju. Našoj zemlji je ukazana velika čast, jer predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping na poziv predsednika Vučića posećuje Srbiju. Imamo istorijski najbolje odnose sa Kinom zahvaljujući upravo Aleksandru Vučiću. Narodna Republika Kina je globalna supersila, ekonomija broj dva u svetu, ubrzano raste i bez sumnje uskoro će biti prva u svetu. Ona je pored toga i politička i tehnološka supersila. U svojoj evropskoj turneji, predsednik Si, pored Mađarske i Francuske, posećuje samo Srbiju. To je vest u svim svetskim medijima. Ono što je neverovatno, ali ne začuđuje, jeste činjenica da Šolakovi mediji ne mogu to da prežale. Njihov narativ je gori od svih zapadnih medija, pošto je u toj turneji i Francuska pa je teško kritikovati Srbiju a ne kritikovati Francusku. Kakvu bi opozicija u kojoj je Dušan Nikezić spoljnu politiku vodila, videli smo do 2012. Kada kažu da je to kolonijalan odnos, oni opet polaze od sebe, jer su oni tako radili – izvinjavali se, davali sve što im nije traženo, puštali albanske teroriste iz zatvora, setimo se toga. Onda vam kvazipatriota Miloš Jovanović kaže da to nije bio zahtev Zapada, već su oni to radili da bi im se dodvorili. Odnos Srbije i Kine nije nimalo nalik kolonijalnom odnosu. Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, što je nama izuzetno značajno. Hvala mnogo Kini na tome, oni štite naše interese u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, i time takođe štite međunarodno pravo. Kina je jedna politička sila koja promoviše mir, predvidivost, poštovanje povelja UN - rekla je Brnabićeva.

Predsednica parlamenta je istakla da je neverovatno da ulaganja Kine u Srbiju kritikuju oni u čije vreme je Srbija izgubila pola miliona radnih mesta.

- Oni uvek kreću od sebe. Važne posete u njihovo vreme bile su obeležene time da nije bilo novih investicija. U vreme Dušana Nikezića izgubili smo 500.000 radnih mesta. Tada su se prodala sva vodoizvorišta u Srbiji, prodat je NIS, cementara, hotel Jugoslavija je tada ušao u stečaj, a danas ga oni ne daju. Taj hotel je, da građani znaju, 2001. ušao u stečaj, a prodat 2006. godine. Dok je za Srbiju odgovoran Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, nikada neće biti prodavani nacionalni resursi. Sve ovakve posete i građenje odnosa sa drugim zemljama rađeno je na ravnopravnim osnovama. Uvek je interes Srbije i srpskog naroda bio na prvom mestu. U njihovo vreme nismo imali nikakve odnose sa Narodnom Republikom Kinom. A danas je Kina najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji prethodne tri godine. Milijardu 370 miliona evra je Kina investirala u Srbiju prošle godine. To je jedna trećina ukupnih stranih investicija te godine. Jasno mi je da Nikezić to ne može da pojmi, jer mi u njihovo vreme nismo bili ni blizu te cifre kao ukupnog broja investicija. Oni ne mogu da isprate ove cifre uopšte - rekla je predsednica skupštine.

Brnabićeva je podvukla da kineske kredite uzima ceo svet, jer su povoljni i realizuju se brzo, te da je Aleksandar Vučić, kao mudar državnik, na vreme predvideo da će Kina biti prva sila sveta.

- Kredite od Kine uzimaju SAD i države članice EU. Kina jeste jedan od najvećih zajmodavaca na celom svetu. Oni su prilično povoljni i izuzetno efikasni u obradi tih kredita. Oni su, dakle, za nas izuzetno dobri. Mi pored toga imamo i MMF koji je sveprisutan u Srbiji od 2014. godine i koji takođe služi da čitavom svetu pokaže da smo solventni, fiskalno stabilna država i da nam je nivo javnog duga manji od evropskog proseka, mislim da je on 47% sada. Dakle, nemamo nikakav problem, za razliku od vremena bivše vlasti. Mi sa kineskim kreditima možemo brzo da radimo projekte, da krenemo u implementaciju, jer kada nešto završite ranije, ranije vam se i isplaćuje. Ti krediti su investicioni, ne dajemo u potrošnju, dakle, stvaramo nove vrednosti za našu ekonomiju. Primer takvog kredita je brza pruga Beograd–Subotica, koja se otvara do kraja godine. I ta pruga nama sada daje i znanje i samopouzdanje da nastavimo dalje, da gradimo brzu prugu do Niša. Zahvaljući Ziđinu, jednoj od najboljih svetskih kompanija, mi smo danas drugi u Evropi po proizvodnji bakra. U vreme bivše vlasti, rudnik u Boru je postojao, ali je bio nešto u šta smo mi samo sipali novac. Aleksandar Vučić je zahvaljujući svojoj posvećenosti i dobrim odnosima sa predsednikom Sijem, rešio naša dva ogromna problema – Železara Smederevo i RTB Bor. Oni su indirektno zapošljavali preko 20.000 ljudi, bili su najveći zagađivači. Dok je Nikezić bio na vlasti, oni su hteli tamo da sade kikiriki. Vi danas u Boru imate prosečnu platu od preko 1.200 evra. Ja sam u novembru u Šangaju imala dobre razgovore sa Ziđinom, i sa još jednom kompanijom, koja će praviti zeleni vodonik u Boru. I upravo je Aleksandar Vučić 2014. godine prepoznao da će Kina biti najveća ekonomija sveta i tako spasio Srbiju. Mi smo prošle godine nakon 22 godine pauze otvorili direktnu avio-liniju sa Kinom. I jedna smo od retkih zemalja koje imaju direktne letove i ka Njujorku i ka Pekingu. I to su one stvari koje govore kolko se Srbija promenila - rekla je Brnabićeva.

Ona je zaključila da je poseta predsednika Sija priznanje za nezavisnu i slobodarsku politiku koju vodi naša zemlja predvođena Aleksandrom Vučićem.

Foto: EPA

- Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje. Prošle godine - 1,23 milijarde dolara. I eto koliko to partnerstvo nije u obostranom interesu. Bilateralna robna razmena prešla nam je 6 milijardi dolara i tako je Kina naš najveći trgovinski partner posle Nemačke. Da ne pominjem saradnju u novim tehnologijama, bioinformatici, veštačkoj inteligenciji... Ovo je priznanje za našu nezavisnu, samostalnu spoljnu politiku koju Narodna Republika Kina i sve ostale slobodarske zemlje cene. Ovo je priznanje naše pozicije i uticaja na evropskom kontinentu. Ova poseta doneće mnogo toga dobrog našem građaninu pojedinačno. Jer sve što mi radimo svaki dan, radimo upravo zbog ljudi - izjavila je predsednica parlamenta.

BONUS VIDEO: NA OLTARU NAŠE SVETINjE ALBANCI NAPRAVILI DEPONIJU: Crkva u selu Dobrčane oskrnavljena i minirana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)