BIVŠI BUGARSKI MINISTAR ODBRANE: Uskoro će izaći na videlo ko je digao u vazduh „Severni tok“ – Nemci znaju ali ćute

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 05. 2024. u 22:15

EKSPLOZIJA na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ bila je od koristi za SAD i Veliku Britaniju i uskoro će izaći na videlo istina o tome ko je tačno izveo sabotažu, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Ускоро ће изаћи на видело ко је дигао у ваздух „Северни ток“ – Немци знају али ћуте

Ilustracija V. N.

Po njegovim rečima, verzija da su gasovode digli u vazduh Ukrajinci je „ispod svake kritike“.

-Jasno je da su to (eksplozije na gasovodima) mogle da izvedu dve velike zemlje – Velika Britanija i SAD. Mogla je i Nemačka, ali Nemačka uopšte nije bila zainteresovana za to – 'Severni tok' je snabdevao tu zemlju jeftinim gasom. Prema tome, većini je jasno ko je digao u vazduh "Severni tok" i ko je izazvao ekonomsku krizu u Evropi, rekao je Karakačanov za televiziju Evrokom.

Kako je istakao, u Evropi ćute o istrazi diverzije, jer je i tamo na vlasti „sklepana elita – poslušna i ultraliberalna“, kao i u Bugarskoj, a postavile su je SAD.

-Kao što vidite, oštećena strana, Nemačka, koja trpi gubitke u milijardama zbog uništenog 'Severnog toka', ćuti, iako Nemci imaju dobru obaveštajnu službu. Siguran sam da oni odlično znaju poimenice ko su ljudi koji su digli u vazduh "Severni tok" i, verujte mi, to će jednog dana izaći na videlo. To nisu bili Ukrajinci, zaključio je Karakačanov.

INCIDENT NA GASOVODIMA

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom