ŠKOTSKA DOBILA NOVOG PREMIJERA: Drugog za nedelju dana

Novosti online

07. 05. 2024. u 19:00

NOVI predsednik škotske stranke SNP Džon Svini izabran je danas u škotskom parlamentu za novog šefa škotske vlade, zamenivši Humzu Jusafa.

ШКОТСКА ДОБИЛА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Другог за недељу дана

FOTO: EPA

Dan nakon što ga je nasledio na mestu lidera stranke koja podržava nezavisnost Škotske, Svini, 60-godišnji politički veteran i dugogodišnji drugi komandant vlade, postao je treći premijer Škotske za nešto više od godinu dana.

On zamenjuje Humzu Jusafa (39), koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon raskida koalicije sa Zelenima. Oni su se uzdržali od glasanja. 

Svinijev izbor nije iznenađenje. On je osvojio 64 od 129 glasova u parlamentu gde Škotska nacionalna partija ima veliku prednost u odnosu na opozicione stranke, ali nema apsolutnu većinu. Još uvek mora da položi zakletvu u Vrhovnom sudu. 

Jusaf je zvanično podneo ostavku u pismu britanskom kralju Čarlsu. Bio je na vlasti 13 meseci, posle harizmatične Nikol Sterdžon. Bio je najmlađi škotski premijer i prvi iz nacionalne manjine.

- Kao mlad musliman, rođen i odrastao u Škotskoj, nisam ni sanjao da ću jednog dana imati privilegiju da vodim svoju zemlju, napisao je on.

BONUS VIDEO: DARKO MILIČIĆ: Ako Vučić ne pobedi, Srbiju čekaju teški dani po svim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom