RAT U UKRAJINI: Ko je branio Kislovku? Ruski vojnik otkriva o kojim se trupama radi; Kadirov - U maju zauzeti Odesu i Harkov (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 05. 2024. u 07:47 >> 21:17

RAT u Ukrajini, dan 804.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ко је бранио Кисловку? Руски војник открива о којим се трупама ради; Кадиров - У мају заузети Одесу и Харков (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Ko je branio Kislovku? Ruski vojnik otkriva o kojim se trupama radi

O neprijatelju koji se suprotstavio ruskim jedinicama u Kislovki i Kotljarovki (Kupjansk pravac) saznajemo detalje od učesnika u napadu:

-Neću vam reći tačnu jedinicu, nema nikoga da pita. Ima samo leševa. Bilo je par napuštenih grupa odbrambenih snaga, ali generalno po načinu na koji smo dočekani, po prirodi akcija i napuštenoj imovini, jasno je da to uopšte nisu bili „terovci“ (Teritorijalci), sve je bio NATO, od suvih obroka do čaura.

Foto Tanjug/AP

Tokom napada na Kislovku, ovi „neterovci“ su nekoliko dana boravili u školi i vrtiću. Ruska vojska nikako nije mogla da ih izbaci. Juče je Kislovka potpuno došla pod našu kontrolu. Kotljarovka malo ranije.

Odnosno, na kraju su ruski vojnici iz 1. tenkovske armije razbili neprijatelja.

U Vrhovnoj Radi se vajkaju, a Rusi napreduju

Kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine i tekući proboj ruske vojske iza Avdejevke objašnjeni su u Odboru za odbranu Vrhovne Rade.

-Nije bilo odbrambenih utvrđenja zapadno od Avdejevke, rekla je narodna poslanica Marijana Bezuglaja.

Foto MO Rusije

-Nemam objektivnog objašnjenja za nedostatak utvrđenja iza Avdijevke u trećoj godini pune invazije na Rusku Federaciju i u jedanaestoj godini rata. Ni Muženko, ni Homčak, ni Zalužnij, ni Sirski nisu izgradili utvrđenja iza njih. Avdievka“, piše član Odbora za odbranu Rade.

U međuvremenu, ukrajinski vojni analitički resursi DS ponovo izveštavaju da je ruska vojska u protekla 24 sata ponovo nastavila napredovanje u pravcu Avdejevskog – kod Novopokrovskog.

 

Dim prekrio grad:  Snažna eksplozija u Limanu (VIDEO)

Moćan udar i ogromna vatra u Limanu okupiranom od strane VSU.

Lokalni izvori pišu da su se po udaru pojavili stubovi dima na području gradske stanice.

 

Uništen još jedan Abrams (VIDEO)

U međuvremenu, ujutru su se pojavili snimci uništavanja još jednog američkog tenka M1A1SA Abrams kod Avdejevke: ovog puta ga je izvadio FPV dron, nakon čega je drugi dron pogodio članove posade koji su pokušavali da pobegnu.

 

Masovni napad VSU dronovima

Više od 40 dronova napalo je teritoriju Belgorodske oblasti u protekla 24 sata. U napadima je poginulo osam osoba, a povređeno je 45, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Više od 800 vojnika stradalo; Uništena brojna tehnika VSU

Ruska vojska odbila je kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Očeretina u Donjeckoj Narodnoj Republici;

Ukrajina je izgubila do 335 vojnika i tenk „leopard 1“ u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“;

Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj, ukrajinska vojska izgubila je do 395 vojnika i tenk „abrams“;

Ruski sistemi PVO oborili su za dan 32 ukrajinska drona, sedam avio-bombi „hamer“ i sedam raketnih sistema „vampir“;

Foto Tanjug

Ukrajinska vojska izgubila je do 600 vojnika i jedan tenk u zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“;

Jedinice grupe „Istok“ za dan su zauzele povoljnije položaje, poginulo je do 170 ukrajinskih vojnika;

Ruska grupa „Dnjepar“ likvidirala je do 40 ukrajinskih vojnika, tri vozila i dve američke haubice M777.

Eksplozije u unutrašnjosti Ukrajine

U gradu Černomorsku u Odeskoj oblasti odjeknula je eksplozija, javio je ukrajinski portal „Glavkom“.

Ruske snage uništile su pogon za proizvodnju tvrdog raketnog goriva, skladišta goriva i vojno-tehničku opremu Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kadirov: U maju zauzeti Odesu i Harkov

Ovog meseca treba zauzeti Odesu i Harkov, a zatim naterati ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše papire neophodne za bezbednost Rusije, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov, govoreći o napretku specijalne operacije.

„Smatram da treba aktivnije napadati, udarati snažno, dok ima vremena. Ovog meseca treba da zauzmemo najbližu teritoriju. Definitivno treba da uzeti Odesu i Harkov“, istakao je Kadirov.

On je dodao da zatim treba naterati Zelenskog da potpiše sve papire koji su potrebni Rusiji, za bezbednost države, za građane, za stanovništvo koje govori ruski, a koje živi na

Oboren dron

PVO sistemi oborili su oko 11 časova ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Milion izbeglica prošlo  kroz Moldaviju

Kroz Moldaviju je prošlo milion ukrajinskih izbeglica. Sada je u zemlji ostalo 100 hiljada Ukrajinaca, izjavila je predsednica zemlje Maja Sandu.

F-16 tek u julu

Prvi lovci F-16 mogli bi se pojaviti u Ukrajini već u julu, izjavio je poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko (koji se u Rusiji nalazi na spisku terorista i ekstremista).

„Prvi avioni F-16 biće u Ukrajini već u julu“, napisao je Gončarenko na Telegramu i dodao da postoje informacije da je planirano da prvi ukrajinski piloti na ovim avionima prođu obuku do kraja maja.

Početkom maja portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Ilja Jevlaš obećao je prve letove na F-16 posle Vaskrsa.

 

Hitno šalju rezerve u Časov Jar

Kijev dovlači rezerve u Konstantinovku kako bi ojačao krila ukrajinske grupe u oblasti Časovog Jara, izjavio je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Uništena uporišta VSU

Tenkisti grupe koja pokriva državnu granicu uništili su uporišta ukrajinskih snaga na teritoriji Ukrajine u oblasti koja se graniči sa Belgorodskom oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napade je izvela posada tenka T-80BV. Pripadnici ukrajinske vojske otkriveni su izviđanjem pomoću dronova.

Foto printskrin X@naalsio26

Posada tenka T-72B3 ruske grupe trupa „Dnjepar“ uništila je centar za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine i terensko skladište municije na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedinice tulskih desantnih snaga su artiljerijskim oruđem „msta B“ uništile samohodnu haubicu ukrajinske vojske na severskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusko napredovanje

Ruske snage oslobodile mesto Kotljarovka u Harkovskoj oblasti i mesto Solovjovo u DNR.

Sa Zapada se ponovo čuju ideje o slanju trupa u Ukrajinu.

Po naredbi predsednika Rusije Vladimira Putina, u cilju povećanja spremnosti ruskih nestrateških nuklearnih snaga, počele su pripreme za velike vojne vežbe raketnih jedinica Južnog vojnog okruga uz učešće avijacije i flote.

Uništena uporišta OSU u Belgorodskoj oblasti

Tenkisti grupe koja pokriva državnu granicu uništili su uporišta ukrajinskih snaga na teritoriji Ukrajine u oblasti koja se graniči sa Belgorodskom oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napade je izvela posada tenka T-80BV. Pripadnici ukrajinske vojske otkriveni su izviđanjem pomoću dronova.

Zelenski Zapadu: Požurite

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Zapad da ubrza obećane isporuke oružja ukrajinskoj vojsci.

- Politička rešenja treba da budu praćena realnom logistikom – da naši vojnici faktički dobiju oružje - rekao je Zelenski za „Tagesšau“.

Blokiran saobraćaj na Krimskom mostu

Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran.

- Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran. Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva službenika obezbeđenja transporta - navodi se u saopštnju o operativnoj situaciji na mostu.

Osim toga, obustavljeno je kretanje čamaca i trajekata u Sevastopolju.

Generalštab Ukrajine: Rusija je izgubila 476.460 vojnika u Ukrajini od 24. februara 2022.

Rusija je izgubila 476.460 vojnika u Ukrajini od početka rata 24. februara 2022. godine, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 7. maja.

Ovaj broj uključuje, kako navode, 1.160 žrtava koje su ruske snage pretrpele tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 7.405 tenkova, 14.227 borbenih oklopnih vozila, 16.509 vozila i rezervoara za gorivo, 12.287 artiljerijskih sistema, 1.057 višecevnih raketnih sistema, 792 sistema protivvazdušne odbrane, 349 aviona, 325 helikoptera, 9.717 dronova, 26 brodova i jednu podmornicu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!