U GRADU MLADOSTI - "TRAGEDIJA MLADOSTI": Pred šabačkom publikom premijerno delo "njihovog" Dušana Kovačevića

V.V.S.

07. 05. 2024. u 15:13

ŠABAC je grad moga detinjstva i rane mladosti. I uvek se vraćam u moj grad sa posebnim osećanjem i sećanjem na godine kad sam upoznao ovaj neobičan, lep, uzbudljiv i tragičan svet ispisan kasnije u mojim dramama, scenarijima i knjigama. Prvu pozorišnu predstavu sam odgledao u šabačkom pozorištu kao učenik osnovne škole. Tog dana nisam znao ni slutio da ulazim u kuću koja će biti moj životni poziv i moja ljubav sa danima velike sreće, uspeha i tuge kao u svim ljubavima.

У ГРАДУ МЛАДОСТИ - ТРАГЕДИЈА МЛАДОСТИ: Пред шабачком публиком премијерно дело њиховог Душана Ковачевића

foto Šabačko pozorište

Ovako govori Dušan Kovačević uoči sutrašnje (9.maja) premijere njegovog komada "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" u Šabačkom pozorištu.

Po rečima reditelja Stevana Bodrože pred gledaocima će se naći priča o životu pozorišta i pozorišnih ljudi, životu koji je "mimo sveta", jer "carstva mogu propadati, civilizacije se urušavati, zemlje tonuti u građanske ratove, ali mali pozorišni čovek živi svoj san u kome je pozorište najbitnija stvar na svetu..."

- Ako je teatar institucija u kojoj se po prirodi stvari neguju iluzije, u kojoj se živi od njihovog negovanja, da li on može da posluži kao metafora toga da su svi naši životi iluzija? - pita se Bodroža. - Da li, ako saosećamo sa sudbinom junaka jedne australijske serije, mi zapravo dublje osećamo univerzalne vrednosti života, kroz empatsku povezanost sa tim junakom, nego što isto osećamo u susretu sa sopstvenim životom? Da li je na kraju krajeva stvarnost kao sistem ruskih babuški: u iluziji se nalazi još jedna iluzija, u toj iluziji još jedna, i tako u beskraj... Dušan Kovačević postavlja ova pitanja na jedan duhovit i dirljiv način, a mi smo težili da stvorimo lirsku satiru, punu saosećanja prema ljudima koji u efemerne probleme teatra, i jedne televizijske serije, beže od velikih problema svojih duša.

Igraju Sonja Milivojević, Vladimir Milivojević, Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić, Siniša Maksimović, Dragana Radojević, Deana Kostić i Veljko Eraković.

Dramaturg je Marija Stojanović, scenograf Tanja Žiropađa,kostimograf Selena Mladenović, dok je scenski pokret bio zadatak za Dušana Arsenića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)