POLJULJAO ODNOSE SAD I KINE: Na današnji dan, pre četvrt veka, bombardovana kineska ambasada u Beogradu

D.B.M.

08. 05. 2024. u 08:00

PRE četvrt veka, u vazdušnim udarima NATO bombardera na SR Jugoslaviju, na današnji dan pogođena je ambasada Kine u Beogradu. Tog 8. maja poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje desetoro ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD i Kine i usledili su masovni protesti u Kini.Svih pet ispaljenih bombi pogodilo je ambasadu.

ПОЉУЉАО ОДНОСЕ САД И КИНЕ: На данашњи дан, пре четврт века, бомбардована кинеска амбасада у Београду

FOTO: Arhiva novosti

U prvim satima pošto su pale bombe, Amerika i NATO nisu gubili vreme da javno saopšte kako se radi o nesrećnom slučaju. Kineski predstavnik u UN-u, međutim, proglasio je to "ratnim zločinom" i "varvarskim činom".

Bombardovanje je pokrenulo razne spekulacije, a nije manjkalo pitanja bez odgovora - nedostajali su delovi slagalice koji su sastavljani kako bi se razvila teorija o velikoj zaveri.

Bilo je potrebno više od mesec dana da Amerika pruži Kini potpuno objašnjenje: da je niz grešaka doveo do toga da kinesku ambasadu pogodi pet bombi navođenih dži-pi-esom. Prava meta, rekli su zvaničnici, bilo je sedište Savezne direkcije za promet roba posebne namene (SDPR) - državne agencije koja se bavila uvozom i izvozom vojnog naoružanja i opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije