DOKTORI ZA "NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta je najvažnije mamama i trudnicama

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 05. 2024. u 07:00

MAME u Srbiji sve otvorenije govore o svom iskustvu na porođaju. Neretko se dešava da je ono krajnje negativno, ali činjenica je da je veliki broj onih koje su upravo zbog lekara koji ih je porodio odlučile da rode drugo, pa i treće dete!

ДОКТОРИ ЗА НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта је најважније мамама и трудницама

Foto Shutterstock

Među ginekolozima koji već dugi niz godina svojim radom i pažnjom podsticajno utiču da se mame odluče za više od jednog deteta su dr Mirjana Paunović Kokošar, ginekolog Opšte bolnice u Užicu i dr Dejan Dimitrijević, ginekolog Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Beogradu. Oni su u dva navrata, između ostalih, i zvanično poneli titulu najboljih ginekologa-akušera, glasovima više od 10.000 porodilja u Srbiji.

- Nakon dobijanja ovog priznanja, čak i trudnice kojima nisam vodila trudnoću su mi se obraćale sa više uvažavanja - kaže za "Novosti" dr Mirjana Paunović Kokošar. - Sada je mnogo mladih majki i očeva u čijem sam rađanju učestvovala na početku svog rada koji iz svedočenja svojih roditelja, znaju da ćemo, kao tim, sve da uradimo da se zajedno radujemo prvom bebinom plaču. Na kraju karijere mogu da budem zadovoljna što sam uspela sa svojim pacijentkinjama da ostvarim prisan, prijateljski i profesionalni odnos i da sa žaljem konstatujem da nam mala i srednja porodilišta u Srbiji imaju sve manje posla.

Doktorka Paunović Kokošar već 30 godina radi u Opštoj bolnici u Užicu sa istim žarom i posvećenošću.

- Svaka trudnica u porođajnu salu ulazi sa dozom straha od nepoznatog i neizvesnosti - kaže nam. - U tim momentima je bitno pružiti im toplu ljudsku reč, pravu informaciju o daljim dešavanjima i da je sa bebom sve u redu. Najbitnije je ne dozvoliti da taj realan strah pređe u paniku koja donosi štetu i majci i bebi i ekipi u okruženju. Svaka od njih te gleda pravo u oči, a ne u papire koje im daješ. Osećaj da mogu da te pozovu svakog trenutka i da si ti sve vreme tu negde u porođajnom prostoru im daju osećaj sigurnosti, bliskosti i poverenja.

Doktor Dejan Dimitrijević u jednom od najvećih porodilišta u zemlji radi duže od 23 godine.

- Velika mi je čast što su me porodilje izabrale za jednog od najboljih ginekologa - kaže dr Dimitrijević u razgovoru za "Novosti". - To mi je najbolja potvrda da svoj posao radim kako treba i da sam na pravom putu. Ipak, naglasio bih da to nije samo individualna stvar, jer u porodilištu radimo u timu, gde sve karike moraju da funkcionišu, od spremačica, preko sestara, babica, anesteziologa, do ginekologa. Akušer jeste vođa tima, ali svi pratimo da porođaj bude što bezbedniji i da buduća mama bude zadovoljna.

Prema tvrdnjama mama koje je porodio dr Dimitrijević, ono što su kod njega ocenile kao najbolju okolnost koja im je ulivala sigurnost je što im je bio 24 sata dostupan.

- Da, istina je da sam uvek pri telefonu ili mejlu i da mogu da kontaktiraju sa mnom kad god su u nekoj dilemi - priča nam ovaj ugledni lekar. - Desi se ponekad da ne mogu da odgovorim na svako pitanje, jer osim posla i ja imam svoje porodične obaveze, ali je činjenica da sam u pozivu ginekologa non-stop i da je važno budućoj mami pružiti pravu informaciju kad joj je potrebna i na taj način je umiriti.

Pandemija virusa korona osujetila je sajt bebac.com da nastavi svoje redovne ankete kojim su mame dobijale priliku da se izjasne o radu ginekologa i porodilišta u Srbiji. Napominju da bi ove godine tu praksu mogli da nastave.

- Mamama smo nudili priliku da pažljivo ocene svaki segment porodilišta, a najveće ocene dale su upravo lekarima i babicama koji su im pomogli na porođaju - kaže za "Novosti" Jelena Ćirić Nikolić, urednica sajta. - Ono što mame ipak zameraju jeste nedovoljno osoblja, nedostupnost lekara i babica nakon porođaja, usled čega, kako one smatraju, nisu dobile adekvatnu podršku kada je u pitanju boravak u porodilištu nakon porođaja, informisanost od strane lekara, podršku oko dojenja i nege bebe.

Biće novih porodilišta

U SRBIJI je do decembra prošle godine rođeno oko 56.000 beba, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, država je najavila da će u naredne četiri godine rekonstruisati sva porodilišta i izgraditi neka nova. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe i da se osigura privatnost za majku i porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...