ĐURĐEVDANSKE NAGRADE U KRAGUJEVCU: Ove godine 15 dobitnika u šest kategorija

V. Hadžić

26. 04. 2024. u 13:16

ODBORNICI Skupštine grada Kragujevca usvojili su odluku o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca, Đurđevdanske nagrade, za 2023. godinu, koja će dobitnicima biti uručena na Dan i slavu grada, Đurđevdan, 6. maja na svečanoj sednici Skupštine grada.

ЂУРЂЕВДАНСКЕ НАГРАДЕ  У КРАГУЈЕВЦУ: Ове године 15  добитника у шест категорија

Foto: Narodni muzej Kragujevac

Đurđevdanska nagrada u oblasti umetnosti dodeljena je Predragu Iliću i Sanji Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoranu Ignjatoviću za realizaciju tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini. U oblasti medicine za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC) Đurđevdanska nagrada dodeljena je prof. dr Milovanu Matoviću. U oblasti novinarstva dobitnik je Miodrag Stojilović za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, a u oblasti obrazovanja Godišnja nagrada grada Kragujevca dodeljena je Marini Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti u 2023. godini.

U oblasti privrede Đurđevdansku nagradu dobija kompanija LionEight za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini, dok u oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Ivan Glišović, Vladica Momčilović, Goran Ćiraković, Miloš Ilić, Predrag Đokić, Aleksandar Simović, Miloš Drobnjak i Saša Bečanović za učešće u spašavanju ugroženih lica nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj 2023. godine.

Đurđevdanska nagrada dodeljuje se svake godine na svečanoj sednici Skupštine grada u zgradi Stare skupštine, sagrađene 1859.godine u porti crkve Sv.Trojice, zadužbine Kneza Miloša. U njoj su održavana prva skupštinska zasedanja u Srbiji i donete odluke od presudnog značaja za državu i srpski narod. Tu je objavljen rat Turskoj 1876. godine i pročitana odluka Berlinskog kongresa o uspostavljanju nezavisnosti Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini