DA LENKA PROHODA I PROGOVORI: Humanitarni bazar za šestogodišnju Paraćinku sutra u školi u Potočcu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 04. 2024. u 17:21

ŠESTOGODIŠNjA Lenka Jovanović, iz Paraćina, rođeni je borac jer se praktično isti broj godina koliko je stara bori da stane na svoje noge i da progovori, da radi bar deo stvari koje mogu druga deca.

ДА ЛЕНКА ПРОХОДА И ПРОГОВОРИ: Хуманитарни базар за шестогодишњу Параћинку сутра у школи у Поточцу

Foto: Privatna arhiva

I dalje to ne može, ali ne odustaje, a njeni vršnjaci uz podršku roditelja organizovali su već više humanitarnih akcija da pomognu.

Jedan takav bazar biće organizovan sutra od 10 časova u dvorištu Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Potočcu. Kako je najavio kolektiv škole, na štandovima će biti radovi učenika iz svih odeljenja mlađih razreda, a pridružiće im se svojim rukotvorinama i članovi paraćinskog Udruženja za dečju i cerebralnu paralizu. Uprava škole je pozvala posetioce bazara da kupovinom radova podrže akciju i svojim humanim gestom uoči vaskršnjih praznika pomognu finansijski Lenkinu porodicu.

SMS i računi

OVOJ devojčici-borcu se može pomoći i uplatom na namenske račune Fondacije "Budi human", te slanjem SMS poruke 746 na broj 3030. Računi su: dinarski: 160-0000000555336-43; devizni:160-0054000043039-87, IBAN:RS35160005400004303987, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Katarina Jovanović, devojčicina majka, otkriva da su se upravo vratili iz Banje Koviljače iz rehabilitacionog centra, gde je Lenka svakodnevno sa terapeutima vežbala po četiri sata dnevno.

- Napredak je vidljiv jer je Lenka na početku mogla da stoji samostalno svega desetak sekundi na specijalnoj dasci, a posle tri nedelje, pri odlasku, stajala je čitave 23 sekunde. Za maj i jun imamo zakazana još dva ciklusa fizikalne terapije u istom centru, dok ćemo u julu biti u Beogradu na rehabilitaciji u centru na Čukaričkoj padini - iznosi nam majka planove lečenja.

Foto: Privatna arhiva

Rehabilitacija u Banji Koviljači

 

Trenutno su kod kuće, u Paraćinu, ali ni tu ne gube vreme već Lenka ide na tretmane kod logopeda. Kaže da devojčica izgovara tek nekoliko reči. Vrlo malo, ali dovoljno da je roditelji razumeju i shvate njene potrebe.

Foto: Printskrin/Budi human

Rusi kažu prerano za operaciju

MALA Lenka, koja će u junu proslaviti šesti rođendan, svet je ugledala pre vremena nakon blizanačke trudnoće. Pretrpela je oštećenje mozga, pa se od rođenja leči od epilepsije, cerebralne paralize i mikrocefalije. Imala je i jednu operaciju, ali su ruski hirurzi rekli da još nije moguća nova intervencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave