NADREALIZAM DEKIJA MILIVOJEVIĆA: Izložba „Na prvi pogled“ otvorena u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

29. 03. 2024. u 14:46

OVA serija mojih apstraktnih slika ne mora da govori ništa, ali posmatrač bi trebalo da oseti bar onu energiju koju sam ja osećao radeći je, rekao je nakon otvaranja svoje najnovije izložbe u Kulturnom centru u Paraćinu Dejan Deki Milivojević, samostalni umetnik iz Jagodine.

НАДРЕАЛИЗАМ ДЕКИЈА МИЛИВОЈЕВИЋА:  Изложба „На први поглед“ отворена у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Postavka 28 ulja na platnu većeg formata nosi naziv „Na prvi pogled“, što je simboličan autorov poziv da Paraćinci slike pogledaju i drugi, te treći put, jer su izuzetno različite mogućnosti sagledavanja njegovih radova.

Organizujući ovu izložbu paraćinski Kulturni centar ozvaničio je početak još jedne umetničke sezone ovog srpskog slikara nadrealizma i futurizma koji, po sopstvenom priznanju, nije mogao ni sam da pretpostavi kako će ta  postavka izgledati kad izađe iz njegovog ateljea i smesti se u galerijski prostor.

- Kad slike vidim u galeriji ovako završene, imam neke sasvim druge emocije, ali mislim da sam bio iskren i da se na njima oslikava period kada su rađene. Neke su malo prejake, neke su morbidne, neke vesele, ali zar nije i sam život takav – konstatovao je Milivojević.

Otvarajući izložbu, direktor KC Nenad Jevtić predstavio ga je kao majstora srpskog nadrealizma i futurizma u slikarstvu, dok je Nađa Milivojević ukazala na dvosmislenog same postavke. Na prvi pogled, ona je ekspresionistička apstrakcija, ali ako se sagleda dublje pojavljuju se elementi iz Milivojevićevog ranijeg slikarskog „talasa“ iako je vidljiv iskorak u odnosu na prethodni period.

Izložba u Paraćinu je šesnaesta samostalna izložba Dejana Dekija Milivojevića, vidljivog u brojnim privatnim galerijama širom sveta, koji svoju umetnost „živi“ već 30 godina.

Posetioci će u Kulturnom centru moći da uživaju u ovom novom segmentu Milivojevićevog stvaralaštva do 22. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)