AMERIKA KRITIKUJE KIJEV: Ukrajina sprovodi snažnu cenzuru informacija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 03. 2024. u 20:28

UKRAJINSKA vlada bi trebalo da bude otvorenija prema javnosti u saopštavanju teške istine o situaciji na bojnom polju, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

АМЕРИКА КРИТИКУЈЕ КИЈЕВ: Украјина спроводи снажну цензуру информација

Foto Shutterstock

U intervjuu za "Politiko" u četvrtak, Džejms Rubin, koji vodi Globalni centar za angažovanje, agenciju zaduženu za suzbijanje dezinformacija, primetio je da, iako se Ukrajina "kreće u dobrom smeru", ona još nije "potpuno razvijena demokratija", što implicira određena ograničenja za medije u zemlji.

Diplomata je pozvao ukrajinsku vladu da bude manje restriktivna u kontroli medijskog izveštavanja o konfliktu. "Ratni izveštači izveštavaju o stvarima koje nisu nužno u interesu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog", rekao je Rubin, dodajući da su povremene loše vesti bolje nego previše kontrolisano okruženje.

Ukrajina je počela sa cenzurom internet resursa kojima dominira Rusija nekoliko godina pre početka aktuelnog sukoba, još 2017, zabranjujući, između ostalog, mrežu društvenih medija Vkontakt i pretraživač Jandeks.

U februaru 2022, nakon izbijanja sukoba Ukrajina je intenzivirala cenzuru. Krajem 2022. godine, Zelenski je potpisao zakon kojim su značajno proširena ovlašćenja vlade da reguliše medije, zabranjujući pozitivno izveštavanje o akcijama Rusije i dopuštajući privremenu zabranu medija.

Novi zakon izazvao je žestoke kritike kako u samoj Ukrajini, tako i na Zapadu. Evropska federacija novinara saopštila je da je ovaj zakon u suprotnosti sa standardima slobode štampe koji su uobičajeni na kontinentu.

U junu 2023. godine, "Intersept" je izvestio da je Kijev uveo izuzetno stroga ograničenja na pristup novinarima liniji fronta, odbijajući ili opozivajući akreditive zbog njihovog izveštavanja.

Prošlog meseca "Njujork tajms" je izvestio da su se mnogi Ukrajinci umorili od tele-maratona koga je, ubrzo nakon početka sukoba, Zelenski uveo na nacionalnoj televiziji. Ovaj list je nastupe Zelenskog, koji nude "optimističan pogled" na tok koflikta, opisao kao "malo više od mikrofona vlade u Kijevu."

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)