EKLEKTIKA U UREĐENJU ENTERIJERA: Spojite nespojivo i - uživajte!

Bojana Jovanović

28. 03. 2024. u 18:00

Reč eklektika potiče od grčke reči eklektikos, što bi značilo - birati najbolje. U umetnosti, eklekticizam je spajanje i mešanje različitih stilova ili "pozajmljivanje" elemenata jednog umetničkog pravca u drugima.

ЕКЛЕКТИКА У УРЕЂЕЊУ ЕНТЕРИЈЕРА: Спојите неспојиво и - уживајте!

Foto Shutterstock

Reč eklektika potiče od grčke reči eklektikos, što bi značilo - birati najbolje. U umetnosti, eklekticizam je spajanje i mešanje različitih stilova ili "pozajmljivanje" elemenata jednog umetničkog pravca u drugima. A kada je reč o uređenju enterijera, tu se eklektika opisuje kao slobodan stil koji podrazumeva da je sve ono što vam se dopada ispravno i poželjno. Dakle, nema pravila prilikom izbora i kombinovanja nameštaja, pa samim tim nema ni grešaka, a jedino što bi trebalo da vas vodi je lični stil i osećaj za lepo. Milina, složićete se. Prilikom ovakvog načina uređenja prostora, kreativnost je posebno na ceni, a vaša mašta tada i bukvalno može svašta.

Slobodno mešajte stilove prema sopstvenom afinitetu, stavite vama posebno dragu fotelju baš tamo gde želite, bilo da je reč o modernoj ili starinskoj, pridodajte joj stočić potpuno drugog stila. A kada menjanje garniture za sedenje dođe na red, odaberite onu koja vam se u tom momentu dopadne i ne brinite, složiće se sa foteljom i stočićem. Kako i ne bi, kad vam se baš svi oni dopadaju?

Trpezarijski kutak modernog dizajna neće smetati starinskoj garnituri u dnevnoj sobi, koja nije odeljena zidom. Umetničke slike životinja savršeno će pristajati kuhinji, a visoka, kitnjasta vitrina od mahagonija, sa staklom, uz minimalistički nameštaj i uokviren crtež apstraktne umetnosti. Tako se i ramovi u kojima su stare gramofonske ploče odlično uklapaju sa slikama mrtve prirode, viseći odmah pored njih, čak iako su iznad kanabeta u retro izdanju.

U ovom posebnom pravcu za uređenje prostora nema jasnog koncepta prostora, pa neće smetati ako dečju kolevku postavite u dnevnu, a ne sobu za bebu, sve dok je vama to praktično i lepo. Koliko je ovaj stil slobodan pokazuje i to da čak ni dve stolice za stočićem ne moraju biti identične, kao ni rustične fotelje u dnevnom boravku – svaka od njih četiri ili više mogu biti različitog oblika i materijala. Zato, ako vam se tako dopada, spojite barok sa modernim, drvo i metal sa plastikom, animal print uz kovano gvožđe i osećajte se prijatno i udobno u svojevrsnom ogledalu sopstvene raznolikosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)