ČITANJE I RAZUMEVANJE TEKSTA NAMUČILO MALE MATURANTE: Testovima iz srpskog jezika i izbornog predmeta završena proba male mature

Lj.B.

23. 03. 2024. u 15:31

Čitanje tekstova i njihovo razumevanje namučili su đake osmog razreda na testu iz srpskog jezika koji su polagali u okviru probe male mature. Osim testa iz srpskog oni su juče radili i “probu” iz trećeg izbornog predmeta.

ЧИТАЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ ТЕКСТА НАМУЧИЛО МАЛЕ МАТУРАНТЕ: Тестовима из српског језика и изборног предмета завршена проба мале матуре

zagrevanje Za upis u gimnazije moraju da sakupe najmanje 90 poena, Foto N. Skenderija

Čitanje tekstova i njihovo razumevanje namučili su đake osmog razreda na testu iz srpskog jezika koji su polagali u okviru probe male mature. Osim testa iz srpskog oni su juče radili I “probu” iz trećeg izbornog predmeta.

Kada je reč o srpskom jeziku,  đaci iz više beogradskih škola, na pitanje šta im je na testu bilo najteže, kao iz topa odgovarali su – morali smo mnogo da čitamo.

Osim toga teško im je “pao” i instrumental,  književni rodovi, zamenica “ja”…

-Bilo je mogo zadataka u kojim se tražilo razumevanje teksta i da se oboji kružić ispred odgovora koji je tačan a u vezi je sa zadatim tekstom, ali nije bilo mnogo teško i zadovoljan sam kako sam uradio – kaže nam Aleksa J. učenik OŠ “Oslobodioci Beograda”. Ovaj maturanat je kao izbornki predmet polagao istoriju a na testu je bilo gradivo sedmog i osmog razreda, a bilo je I pitanja iz gradiva koje još nisu prešli.

Jedna osmakinja za test iz srspkog kaže da su tekstualni zadaci bili dugački toliko da kada stigne do kraja teksta zaboravi šta je bilo na početku.

Za đake OŠ “Bora Stanković” srpski je bio lakši od matematike,  a i njima je problem predstavljalo da pročitaju tekst. Osim toga, na testu je traženo da prepoznaju  delo prote Metije Nenadovića, imali su Disovu elegiju, zatim “Kanjoša Macedonovića... Svima su bili lakši zadaci na zaokuživanje.

Inače, proba male mature važan je korak ka pravom i zvaničnom polaganju u junu, jer budućim srednjoškolcima daje presek trenutnog znanja i na čemu još treba da porade. Takođe, daje im priliku i da promene izabrani predmet zan koji su se opredelili, ukoliko nisu zadovoljni kako su ga uradili. To je ujedno i novina ovogodišnjeg polaganja male mature. Mogućnost da se predomisle, osmaci će imati do 11. aprila.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je da je simulacija male mature od suštinskog značaja jer pomaže deci da provere svoje znanje i pripreme se za polaganje pravog ispita u junu. 

-Simulacija treba da ih nauči kako treba da se ponašaju, šta da urade pre, tokom i posle ispita, šta rade razredne starešine, dežurni nastavnici na koji način oni pristupaju polaganju ispita – rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!