„ALABAMA“ - PRIČA O MLADALAČKOM NASILJU: Kazalište „Virovitica“ gostuje u Novom Sadu

J. S.

18. 04. 2024. u 14:38

ANSAMBL Kazališta „Virovitica predstavom "Alabama" nastupiće pred publikom u Novom Sadu u sredu 24. aprila na sceni Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozorišta u Novom sadu ( 19.30 sati).

„АЛАБАМА“ - ПРИЧА  О МЛАДАЛАЧКОМ НАСИЉУ:  Казалиште „Вировитица“ гостује у Новом Саду

Foto: Kazalište "Virovitica"

Priča koja se bavi nasiljem među mladima, nastala je po tekstu Davora Špišića jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u regionu. Režiju potpisuje Dario Harjaček.

Po rečima reditelja koji ovu predstavu naziva i pank-melodramom, "Alabama" govori o posledicama akumuliranja gneva usled osećaja nepravde i nejednakosti, koji mladi ljudi sve teže podnose, te uzimaju pravdu u svoje ruke.

Osim u Hrvatskoj,"Alabama" je izvođena i širom regiona i pobrala je brojne pozitivne kritike i reakcije publike. U komadu se žanrovski prepliću crna komedija sa elementima sociološko-psihološke studije klasnog nasilja.

Dramaturg Dora Golub istakla je da je "Alabama" u svojoj osnovi drama o nasilju jedne velike države nad malim državama.

- Tragedija Špišićevog hrvatsko-američkog Raskoljnikova i njegove nesretne porodice pokazuje bol višestrukog duhovnog zastranjivanja i fizičkog gubitka sina razmetnog, no ona ujedno i p(r)okazuje nemogućnost konretnog političkog delovanja Gorana kao nemoćnog subjekta, pukog točkića u stroju – reči su kojima Dora Golub opisuje ovu dramu.

"Alabama" je priča o životu "malog" čoveka koji beži od rata i u dalekoj zemlji pokušava da pronađe mir i ne sluteći kakva ga sudbina čeka, priča o stanju mladog čoveka, o nasilju, ali i ljubavi i neraskidivoj vezi između majke i sina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)