MIŠA PUPIN IDVORSKI: U Zrenjaninu najavljena premijera predstave po tekstu Uglješe Šajtinca (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

30. 04. 2024. u 06:45

POVODOM značajnog jubileja, 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, našeg velikog naučnika, pisca, dobrotvora i rodoljuba, Lutkarska scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, priprema predstavu „Miša Pupin Idvorski“ po originalnom tekstu Uglješe Šajtinca i u režiji Petra Pejakovića, gosta iz Crne Gore.

МИША ПУПИН ИДВОРСКИ: У Зрењанину најављена премијера представе по тексту Угљеше Шајтинца (ФОТО)

foto: Jovan Njegović Drndak

Nakon Branka Ćopića, Uroša Petrovića, Jasminke Petrović i Ivane Brlić Mažuranić lutkari u Zrenjaninu, posvećuju pažnju velikanu srpske nauke, rođenom u Idvoru, u srcu Banata, o čijem životu i detaljima iz rane mladosti, mlada publika može mnogo da sazna i nauči.

Premijera predstave „Miša Pupin Idvorski “ zakazana je za utorak, 21. maj, u 18 sati, a prva repriza biće odigrana u četvrtak, 23. maja, u 18 sati.

OD PAŠNjAKA DO NAUČENjAKA

Priča o Mihajlu Pupinu, inspirisana je njegovom autobiografijom „Od pašnjaka do naučenjaka“ koja je ovenčana Pulicerovom nagradom, i to u godini kada se obeležava 170 godina od njegovog rođenja.

- Mislili smo i na postprodukciju, odnosno kako da ovu vrednu predstavu vidi što više roditelja, dece i prosvetnih radnika i zbog toga smo smo još u toku priprema sklopili Protokol o saradnji sa Udruženjem Godina Pupina - naglasila je Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene zrenjaninskog pozorišta.

Paskaš napominje da će ovo biti godina Pupina, ne samo zbog 170 godina njegovog rođenja nego i zbog predstave.

- Nadahnut tekst Uglješe Šajtinca je sve što smo želeli, u stihu, poetičan, emotivan, sceničan, te je njega mogao da režira samo neko ko razume pisca, kao i temu, kako nastaju veliki ljudi i logično izbor je pao na Petra Pejakovića iz Crne Gore, reditelja i profesora koji se bavi pozorištem za decu i mlade i koji je kroz predstave o Njegošu i Tesli pokazao da je idealan saradnik - dodaje Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora pozorišta Toša Jovanović, ne skrivajući zadovoljstvo što režiser Petar Pejaković, prvi put sarađuje zrenjaninskim pozorištem.

NIŠTA BEZ PORODICE

Mihajlo Pupin je uz podršku i ljubav porodice, naročito majke, koja prepoznaje potencijale svog deteta, koje kroz igru otkriva misterije prirodnih pojava, i spremna je da ga pusti da ode u svet, nastavi školovanje, razvija se kao naučnik i čovek, sa porukom da nikada ne zaboravi odakle je potekao.

Autor teksta Uglješa Šajtinac, koji je hrabro i sa emocijom prihvatio nimalo lak zadatak, više puta je ponovio da predstava za decu ne može da sažme ceo život i rad Mihajla Pupina i da se fokusirao na Pupinove prve godine u Idvoru, Banatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove