KAKO JE GRAĐENA PRUGA BEOGRAD–BAR: Nikada neće biti zaboravljeno ono što su brigadiri uradili (FOTO)

Novosti online

10. 05. 2024. u 10:02

NEKADAŠNjI akcijaši, graditelji pruge Beograd–Bar, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd u Prokopu ka Prijepolju, obeležavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje ove pruge.

КАКО ЈЕ ГРАЂЕНА ПРУГА БЕОГРАД–БАР: Никада неће бити заборављено оно што су бригадири урадили (ФОТО)

Foto: Tanjug

Obraćajući se nekadašnjim akcijašima, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je rekao da društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili i naveo da se sada rekonstruiše pruga koju su oni gradili.

- Rekonstruisali smo deo od Beograda do Valjeva, a u narednih godinu dana počećemo da rekonstruišemo deo od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Gorom, istakao je Vesić.

Foto: Tanjug

 

Predsednik udruženja ORA Beograd–Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada.

- Radujemo se obnavljanju železničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd–Bar, istakao je on.

ORA Beograd–Bar odlikovala je ministra Vesića zlatnom značkom ove akcije.

Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen-ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.

Voz će potom nastaviti ka Prijepolju, gde će u Domu kulture biti održana Svečana akademija "Čelična magistrala srca" i izložba "Pruga snova" .

Manifestaciju organizuju Udruženje učesnika ORA Beograd–Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Srbija kargo, Železnice Srbije ad i opštine Kosjerić, Čajetina i Prijepolje.

Pruga Beograd–Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju "Beograd–Bar".

Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd–Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK NA CEREMONIJI DANA EVROPE: Srdačan pozdrav Vučića sa Žiofreom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)