NEMAČKI POSLANIK OPTUŽIO VLADU: Ometa istragu o sabotaži Severnog toka i prikriva informacije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 17:53

NEMAČKA vlada ometa istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 i prikriva informacije o tome, kaže poslanik Bundestaga iz Alternative za Nemačku Štefen Kotre.

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК ОПТУЖИО ВЛАДУ: Омета истрагу о саботажи Северног тока и прикрива информације

Ilustracija V. N.

Kotre, koji je član parlamentarnog odbora za energetiku i zaštitu klime, pozdravio je inicijativu Kine za sprovođenje međunarodne istrage sabotaže gasovoda.

-Nema sumnje da su glavni osumnjičeni Sjedinjene Države. Međutim, nemačka vlada prikriva informacije i ometa istragu sabotaže i terorističkog napada na nemačku i rusku infrastrukturu. Zato će se, kao i do sada, protiviti takvoj istrazi na međunarodnom nivou, rekao je Kotre.

Time, prema njegovom mišljenju, nemačka vlada još jednom pokazuje da nije zastupnik nemačkih interesa, već da radi protiv njih. Istovremeno, poslanik je izrazio mišljenje da nemačka vlada neće sarađivati sa Ruskom Federacijom u okviru moguće međunarodne istrage.

-Vlada, svojom politikom sankcija i agresivnom retorikom prema Rusiji, prepoznaje da to šteti dobrobiti, imovini i bezbednosti Nemaca, naglasio je Kotre. "Čak i u ovim okolnostima, malo je verovatno da će sarađivati sa Rusijom u korist Nemaca", zaključio je on.

Ranije je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova rečeno TASS-u da istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 sprovodi nemačko glavno tužilaštvo. Nemačke vlasti su više puta navele da sva pitanja u vezi sa istragom o eksplozijama Severnog toka treba da budu upućena nemačkom glavnom tužilaštvu.

Zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Geng Šuang rekao je da Kina poziva na pokretanje međunarodne istrage o terorističkom napadu Severnog toka, u okviru koje će zemlje aktivno sarađivati sa Rusijom. Kineski diplomata je izrazio uverenje da međunarodna zajednica i Savet bezbednosti UN treba da "izbegnu dvostruke standarde u ovom pitanju.

Zamenik stalnog predstavnika Kine dodao je da nacrt saopštenja Saveta bezbednosti UN o Severnom toku koji je distribuirala Rusija "objektivno opisuje situaciju". Geng Šuang je takođe naglasio da istraga koja je u toku nije omogućila da se utvrde pravi uzroci incidenta.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)