DANKA KAO DA JE U ZEMLJU PROPALA: Treći dan misterioznog nestanka devojčice (2) kod Bora, strepi cela Srbija (FOTO/VIDEO)

Ekipa "Novosti"

28. 03. 2024. u 22:40

GDE je mala Danka, gde nestade dvogodišnja devojčica?

ДАНКА КАО  ДА ЈЕ У ЗЕМЉУ ПРОПАЛА: Трећи дан мистериозног нестанка девојчице (2) код Бора, стрепи цела Србија (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Odgovora na pitanje na koje od utorka u rano posle podne, kada je prijavljen nestanak devojčice u Banjskom polju kod Bora muči celu Srbiju, ni do zaključenja ovog broja "Novosti" - nema.

Policiju, Žandarmeriju, vatrogasce, Gorsku službu spasavanja (GSS), građane, komšije, znane i neznane, koji su punih 27 sati pretraživali svaki pedalj ovog borskog prigradskog naselja, zamenili su, u međuvremenu operativci beogradske kriminalističke policije i forenzičari, a Danka kao da je u zemlju propala, jer se i dalje ne zna šta se zaista desilo sa detetom. Iako prst sumnje niko zasad javno ne upire, javnost uveliko ima svoje verzije slučaja koji već tri dana, kao na filmu, puni novine, portale, društvene mreže...

Foto: Facebook

 

Ivana i Miloš saslušavani u policiji

Dankini roditelji Ivana i Miloš i danas su, i to baš u u trenutku kada je teška mehanizacija dovezena da raščisti teren oko kuće i imanja gde je poslednji put, navodno, viđena Danka, saslušavani u prostorijama borske policije. Prema saznanjima "Novosti", otkako je krenula potraga za devojčicom, supružnici Ilić su ispitivani o svim okolnostima nestanka. Uporedo sa veštačenjem njihovih telefona, proveravan je i njihov privatni život, kao i svi njihovi kontakti. U sve su uključeni i psiholozi, kao i radnici Centra za socijalni rad, na čijoj evidenciji, saznajemo, porodica nikada nije bila. Trogodišnjeg Lazara, Dankinog brata, čuvaju baba i deda, dok se istraga ne završi.

Za to vreme na terenu, dok su novinarske ekipe gotovo iz minuta u minut prenosile "svoja saznanja", ispostaviće se mnoga pogrešna i neproverena, uklanjana su drva, šiblje, razni otpad.... Iako je u sredu po podne pretraga terena zvanično bila obustavljena, veliki broj policajaca danas je prekopavao teren. Otvarani su šahtovi, tražen je bilo kakav materijalni trag koji bi pomogao u pronalaženju male Danke i otkrio sve okolnosti njenog nestanka. Kuća je ponovo pregledana specijalnom termovizijskom kamerom, a radnici komunalnog preduzeća su počeli da uklanjaju nagomilano smeće.

Vrata kuće bila zaključana

ZBOG neslaganja izjava majke sa situacijom na terenu, policija je pažnju usmerila na saslušanje Ivane Ilić i njenog supruga Miloša. Ona je, prema prvim informacijama, navela da je sinu u jednom trenutku davala vodu iz kuće, a kad je policija došla na lice mesta, vikendica je bila zaključana i to je bilo prvo nepodudaranje, zbog čega je majčin telefon odmah poslat na veštačenje kako bi se rekonstruisala njena komunikacija tokom dana. Novinari, inače, nisu mogli da priđu blizu kuće, ali je na prvi pogled oko nje veliki krš, koji je juče raščišćavan kako bi se sve detaljno pregledalo.

- Toliko ga ima, da ćemo teško ovo skoro da završimo - kažu radnici.

Pre nego što će započeti ova akcija, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne "objavljuju neproverene i netačne informacije", jer se na taj način, kako je navedeno, ugrožava istraga čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

- Bezbednost i pronalaženje devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa - ističe se u saopštenju MUP.

Spasioci: Ni traga od deteta

Tražeći Danku, pripadnici Žandarmerije, GSS, vatrogasci-spasioci, volonteri dobrovoljnih vatrogasnih društava, lovci, građani dobrovoljci prevrnuli su svaki kamen. Više puta je za tih 27 sati pretrage temeljno pročešljan teren Banjskog Polja od kuće - pojate Dragomirovića, dede i babe malene Danke, roditelja njene majke Ivane, pa sve do Brestovca i trenutno oskudne Brestovačke reke, u krugu od čak 10 kvadratnih kilometara.

- Svi bunari, sve jaruge, rupe koje su napunile podzemne vode, svako brdašce, napušteni objekti, šupe i kuće, sve je detaljno pregledano. Ni traga od deteta - pričaju nam spasioci.

Danku nisu pronašli ni helikopteri ni dronovi sa termovizijskim kamerama. Koliko je to precizna i sofisticirana oprema, svedoče nam upravo oni koji su u ovoj potrazi od utorka do srede uveče kada je ona obustavljena - učestvovali.

- Kamere tačno mogu svako živo biće da detektuju. Videli su se zečevi i prepelice u šumi, ali ne i Danka - kaže nam jedan od spasilaca.

U BiH trojica uhapšena zbog Danke

PRIPADNICI Federalne uprave policije BiH uhapsili su tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su na "Tiktoku" objavile da su povezane s nestankom Danke Ilić (2) u Srbiji, preneo je sinoć "Avaz". Kako saznaje ovaj portal, oni su uhapšeni na području opštine Hadžići. Jedan od uhapšenih se zove Basar i on je državljanin BiH, a "Avaz" je najavio da će objaviti i imena ostalih uhapšenih čim budu kriminalistički obrađeni.

U dva šatora u dvorištu stare pojate Dragomirovića, podignutih odmah po dolasku policijskih snaga, vodila se opsežna logistika. U prvi su mogli da uđu samo oni iz prvog komandnog kruga sa ministrom policije na čelu. Svaka odluka, svaka naredba doneta je upravo ovde u Banjskom Polju, od one da se najpre pretraži uži, pa širi pojas stambenog naselja, kao i okolina koju pretežno čini drveće, nisko rastinje i šibljaci davno zaparloženih plodnih brestovačkih njiva.

I lovci ističu da su šanse da se devojčica "susrela" sa nekom životinjom u okolini ovog prigradskog borskog naselja - skoro nikakva.

Nije bilo tragova u pesku

Foto: Novosti

POGLEDAO sam u pesak, nigde nije bilo tragova da se dete tu igralo. To je sve što mogu da kažem i tu sam da učinimo sve da se dete pronađe živo i zdravo. Naći će se, ništa nije ostalo nerazjašnjeno - rekao je Rade Trajković, meštanin Banjskog Polja, koji je prethodnih dana bio spreman da ugosti svakog ko je bio uključen u potragu za malom Dankom.

- Ovo je lovački teren. Svaka divljač se sklanja od prisustva ljudi, zato mislim da je nemoguće da je neka životinja načinila nešto nažao devojčici. Ta mogućnost je, po mom mišljenju, ravna nuli - rekao je upravnik lovišta Zoran Dojković.

Dejan Ševković, jedan od spasilaca GSS koji je sve vreme bio na terenu, rekao je novinarima da je situacija u Banjskom Polju "bila napeta", i da su bili otežani uslovi potrage, zbog kiše i vetra.

- Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta je gustog rastinja, šikara... Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju uputstva šta je njihovo zaduženje na terenu - navodi Ševković. - Teško je psihički raditi ovu pretragu, posebno kad imate malo dete kod kuće, ali mi kroz kurseve i obuke radimo uvek treninge pod pritiskom i bitno je, kad dođe ovakva situacija, da budemo fokusirani da takav pritisak ne utiče na nas.

BONUS VIDEO - POSLEDNjI SNIMAK: Ministar Gašić napustio Banjsko polje, evo šta se dešava na mestu nestanka Danke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024