VITALNI I U STAROSTI: Treće doba lakše se podnosi uz adekvatnu ishranu (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 05. 2024. u 18:56

NUTRICIONISTI su saglasni da je trpeza koja se svakodnevno zasniva na maslinovom ulju, obilju raznovrsnog povrća, žitarica, masne ribe i bobičastog voća, direktno povezana sa očuvanjem vitalnosti bez obzira koliko ste duboko zagazili u treće doba.

ВИТАЛНИ И У СТАРОСТИ: Треће доба лакше се подноси уз адекватну исхрану (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Inače, masne ribe, poput soma i šarana, sadrže kompletne proteine, što praktično znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline, koje su ključne za normalno funkcionisanje mišića. Uz to, masne ribe u visokom procentu sadrže D vitamin, koji se u organizmu ponaša kao hormon i doprinosi zdravlju imunog sistema, mišića i kostiju.

Meso masnih riba obiluje i kompleksom vitamina B, naročito nijacinom i vitaminom B12, a sadrži i selen, mineral koji pomaže zdravlju štitne žlezde i očuvanju DNK.

Osim masne ribe, izvor proteina koji podmlađuju organizam su i jaja, piletina i ćuretina.

Od mlečnih proizvoda može da se jede manje masan sir i jogurt sa niskim sadržajem masnoće. Hleb, alkohol, krompir, pirinač, kao i brzu hranu nemojte jesti jer oni loše utiču na izgled kože, ali i na povećanje kilaže.

Za očuvanje vitalnosti važno je da svakodnevno popijete osam do 10 čaša vode. Dozvoljena je i šolja zelenog ili crnog čaja. Gazirane sokove i slatkiše izbacite iz upotrebe jer sadrže veliki broj aditiva i ugljenih hidrata.

Foto: Free Images Pixabay

Primer jelovnika za vitalnost:

Doručak

- omlet od dva jaja ili odrezak lososa od 150 g pripremljen na roštilju ili baren

- manja šolja borovnica

- 2,5 dl izvorske vode

- zeleni ili crni čaj

Užina

- jedna jabuka ili kruška

- 180 ml jogurta

- 2,5 dl izvorske vode

Foto Pixabay free images

Ručak

- salata sa maslinovim uljem i limunom

- odrezak soma pripremljen u rerni ili na roštilju (150 g)

- manja šolja svežeg ili odleđenog bobičastog voća

- 2,5 dl izvorske vode

Večera

- odrezak šarana pečen u rerni (150 g)

- salata sa maslinovim uljem i limunom

- povrće pripremljeno na pari

- 2,5 dl izvorske vode

Foto: Shutterstock

Sardine umesto mesa

Ishrana bogata ribom poput sardina ili drugih malih vrsta riba umesto crvenog mesa mogla bi da spreči do 750.000 prevremenih smrti do 2050, pošto bi se smanjio broj pacijenata od moždanog udara ili raka debelog creva.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu "Global Helt" navodi se da su male ribe poput sardina, haringa ili inćuna bogate polinezasićenim masnim kiselinama koje umerenom konzumacijom pomažu u smanjenju rizika od srčanih problema i drugih bolesti, pogotovo kad je reč o manje razvijenim zemljama, pošto su te ribe daleko jeftinije od crvenog mesa ili krupnih riba.

Foto: Shutterstock

Vanredni profesor na Univerzitetu Rovira i Virgili, Hesus Francisko Garsija-Gavilan tvrdi da bi uvođenje prehrambene politike koja favorizuje konzumaciju ribe poboljšalo zdravlje populacije.

- Pored toga, smanjilo bi zdravstvene troškove i promovisalo praćenje tzv. mediteranske ishrane i atlantske dijete, dva načina ishrane koji se sve manje koriste uprkos tome što su širom sveta prepoznati kao efikasna prevencija bolesti - rekao je Garsija-Gavilan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!