U VREME POSTA PAZITE NA PROTEINE: Uz ovih 7 namirnica, unećete u organizam dovoljno belančevina

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 03. 2024. u 07:30

VASKRŠNjI post je osim duhovnog značajan i sa aspekta telesnog zdravlja jer organizmu prija da se pročisti od teške zimske hrane.

У ВРЕМЕ ПОСТА ПАЗИТЕ НА ПРОТЕИНЕ: Уз ових 7 намирница, унећете у организам довољно беланчевина

Foto: Free Images Pixabay

Ipak, činjenica je da dugotrajno isključivanje mesa, jaja i mlečnih proizvoda iz ishrane može da ima negativne efekte. Zato bi posna trpeza trebalo da bude dobro osimišljena, kako bi obroci bili bogati što raznovrsnijim hranljivim materijama.

Najbitnija hranljiva komponenta mesa, jaja i mlečnih proizvoda su proteini. Oni su uključeni u sve metaboličke procese i neophodni su za izgradnju ćelija u ljudskom organizmu. Zato, kako nedostatak proteina ne bi štetno uticao na zdravlje, oni koji poste tokom više nedelja u svoj jelovnik treba da uključe što više biljnih namirnica koje obiluju proteinima.

Ovo su namirnice najbogatije ovim važnim nutritivnim elementom.

Foto Shutterstock

Sočivo

Sočivo podrazumeva skrobni protein i u istoj je kategoriji kao i grašak. Ova biljka je zapravo neverovatan izvor proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Jedna šolja sočiva ima čak 18 g proteina, dok šolja graška ima svega osam grama. Dobar izvor proteina, osim graška i sočiva su i razne vrste pasulja. Mahunarke u proseku, sadrže oko devet miligrama proteina po jednom gramu. Neke vrste sadrže i do 12 g na količinu od 100 g, što može da zameni unos jaja. Osim toga, obiluju vlaknima i esencijalnim amino-kiselinama.

Foto Shutterstock

Semenke

Semenke kao što su suncokret, susam, seme konoplje, seme lana i seme bundeve su bogati mineralima. Neke od njih naginju ka orašastim ukusima, dok su druge semenke više slađe ili neutralne. Seme bundeve ima zemljasti ukus, dok suncokret ima slatkasti ukus koji naginje ka orašastom. Seme lana ima osrednji orašasti ukus. Jedna četvrtina šolje ovih semenki ima od sedam do devet grama proteina. Pospite ih na salate da povećate količinu zdravih masti i proteina. Izmeljite ih i koristite kao brašno za pravljenje testa.

Foto: Free Images Pixabay

Koštunjavo voće

Badem, lešnik i kikiriki su visokoproteinska hrana. Najveći procenat sadrži orah, koji takođe sadrži i visok procenat masti. Zbog toga nutricionisti preporučuju ograničen unos od oko 30 g na dan, što je dovoljno da zadovolji naše dnevne potrebe za proteinima.

Foto Shutterstock

Pečurke

U 100 g pečuraka je 56 odsto proteina po kaloriji. To je skoro dvostruko viši procenat proteina nego što je ih ima u mlevenoj govedini, na primer. Pečurke imaju mesnatu strukturu, pa i sa te strane mogu da budu dobar izbor za zamenu mesnatih namirnica.

Foto: Free Images Pixabay

Banane

Banane se svrstavaju u najzdraviju vrstu voća. 100 g banana sadrži 4 g proteina i zbog toga se ova namirnica preporučuje za doručak. Banane su bogate kalijumom i dobar su izbor za osobe koje pate od problema sa zatvorom.

Foto: Free Images Pixabay

Zeleno povrće

Brokoli, karfiol, kelj i spanać smatraju se dobrim izvorom biljnih proteina, koji treba uvek da bude zastupljen. Ovo povrće je izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, zbog čega je potrebno obogatiti svoju ishranu spanaćem, keljom i brokolijem, ali i krompirom, karfiolom, šargarepom i celerom.

Foto Pixabay free images

Kukuruz šećerac

Ova namirnica je vrlo bogata proteinima i vitaminima B kompleksa. Folna kiselina i pantotenska kiselina su takođe bitni sastojci ove žitarice. 100 g kukuruza šećerca sadrži 4 g proteina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)