ZA MIRNE ŽIVCE I DOBAR SAN: Valerijana - Koristi se više od 2.000 godina, efikasne su i kapi i čaj

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 03. 2024. u 13:00

UKOLIKO često imate problema da vam san "neće na oči" i da se celu noć vrtite u krevetu, potražite lek iz prirode.

ЗА МИРНЕ ЖИВЦЕ И ДОБАР САН: Валеријана - Користи се више од 2.000 година, ефикасне су и капи и чај

Foto Shutterstock

Najviše proučavana lekovita biljka za poremećaje spavanja je valerijana. Koristi se više od 2.000 godina, upravo za lečenje nervnih nemira, stresa i poremećaja spavanja. Njen lekoviti koren vadi se u ovo doba godine ili u ranu jesen.

- Ponovljenom primenom, najmanje dvonedeljnom upotrebom, valerijana proizvodi blagi efekat izazivanja sna, smanjujući vreme do početka spavanja, promovišući održavanje sna i potencijalno poboljšavajući kvalitet sna - kaže Jasna Anđelković, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Naša sagovornica napominje da valerijana može da ima i neželjene efeket, ali oni su retki.

- Neželjeni efekti uključuju gastrointestinalne smetnje, kontaktne alergije, glavobolju, nemiran san i proširenje zenice. Iako u apotekama imamo dosta preparata koji se izdaju bez recepta kod nesanice i poremećaja spavanja, moramo napomenuti da oni mogu biti efikasni kod povremene nesanice, ali nisu izbor za hroničnu nesanicu. Takođe, lekovi kao što su antidepresivi, kardiovaskularni lekovi (beta blokatori, diuretici i dr.), oralni kontraceptivi, antiepileptici i drugi, koje često imaju naročito stariji pacijenti, potencijalno mogu imati negativan uticaj na san - savetuje Anđelkovićeva.

Kapi od korena

ZA nesanicu su vrlo efikasne i kapi valerijane. Da biste ih dobili, 20 g iseckanog korena valerijane prelije se sedamdesetoprocentnim alkolholom i ostavite da stoji desetak dana. Procedite i uzimajte od 20 do 30 kapi sa kockom šećera i vodom.

Za pripremu čaja od korena valerijane potrebno je kašičicu usitnjene herbe da prelijete sa 150 ml ključale vode i posle 10 minuta procediti. Pije se po potrebi nekoliko puta dnevno po šolja.

Nesanicu je neophodno lečiti jer ona može da dovede do povećanog rizika od hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, depresije, srčanog udara i/ili moždanog udara. Pored toga, nedostatak sna predstavlja glavni uzrok smanjene produktivnosti, povećane verovatnoće povreda i ukupnog smanjenog kvaliteta života. Nesanica je postala problem javnog zdravlja koji može imati značajan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!