VILA "MOZER" U ZEMUNU POSTALA SPOMENIK KULTURE: Zdanje iz 1929. godine proglašeno za kulturno dobro

S.V.

08. 05. 2024. u 16:02

Vila "Mozer" u Zemunu koju je projektovao arhitekta Milan Zloković postala je kulturno dobro. Na predlog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vlada Srbije je na sednici krajem aprila utvrdila "Vilu Mozer u Beogradu" za spomenik kulture.

ВИЛА МОЗЕР У ЗЕМУНУ ПОСТАЛА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ: Здање из 1929. године проглашено за културно добро

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

Kako je saopšteno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ovo zdanje je podignuto između 1929. i 1930. godine kao stambena slobodnostojeća dvospratnica i da predstavlja deo nekadašnjeg proizvodnog kompleksa vinarije Bruna Mozera, a posle nacionalizacije tu je bio "Navip".

- Vila je izgrađena delom od tradicionalnih materijala, opeke u krečnom malteru, betonske i drvene konstrukcije, enterijera ukrašenog modernistički oblikovanim elementima, skladnom i funkcionalnom formom i prostorom - ističu iz Zavoda. - Objekat je sazdan od formi kubičnih oblika, koncipiran u duhu funkcionalističke arhitekture prezentovane u visokom estetskom dometu. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma - naveo je Zavod i dodao da se u "primenjenom konceptu kubičnog volumena sagledava uticaj arhitekte Adolfa Losa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)