U BORČI I JERKOVIĆU 600 MESTA: Sudeći prema planovima ukidanje liste čekanja sve bliže

B. Borisavljević

05. 01. 2024. u 14:24

LISTA čekanja za upis u državne predškolske ustanove u narednih nekoliko godina trebalo bi da bude ukinuta. Ove godine vrata će otvoriti dva potpuno nova vrtića u Borči, naselju Braća Jerković i Ovči, koji se već uveliko grade.

У БОРЧИ И ЈЕРКОВИЋУ 600 МЕСТА: Судећи према плановима укидање листе чекања све ближе

Foto P. Mitić

 U prva dva obdaništa biće mesta za oko 600 mališana, što će značajno rasteretiti ostale vrtiće u ovim naseljima. Takođe, pri kraju je i rekonstrukcija stare škole u Umčarima, koja će postati objekat namenjen najmlađima.

Novi vrtić u Borči prostiraće se na oko 7.000 kvadrata i biće jedan od najvećih u gradu, u kome će boraviti oko 270 mališana podeljenih u 13 grupa. Predškolska ustanova koja se gradi u naselju Braće Jerković imaće oko 1.800 kvadrata. Ovaj objekat, čiju izgradnju finansira Grad Beograd, moći će da primi između 270 i 300 dece.

BROJKE

U PRESTONICI ima 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata - vrtića u koje ide oko 60.000 dece. Obroci se pripremaju u ukupno 46 kuhinja, 31 centralnoj i 15 samostalnih. Za sve državne beogradske vrtiće organizovana je priprema hrane unutar sistema predškolskih ustanova, bez zavisnosti od spoljnih dobavljača, odnosno, niko ne koristi usluge keteringa i slično.

Kako je nedavno istakao predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, raspisana je javna nabavka ili su radovi u toku na devet objekata.

- Javna nabavka je raspisana za objekat u Stepojevcu, za vrtić u Bloku 62, a projektovanje za objekat u "Sunčanom bregu" u Rakovici se završava - rekao je Šapić. - Mesna zajednica u Zucama se preuređuje u vrtić sa sto mesta, opština Obrenovac takođe od naših sredstava završava vrtić u Bariču. Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete i sledeće godine, a očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a za šta Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 60 miliona evra.

U okviru stambenog kompleksa u Ovči gradi se centralna kuhinja za predškolske ustanove na levoj obali Dunava, u sklopu koje će biti i vrtić sa po dve grupe jaslenog i četiri vrtićkog uzrasta sa najmanje 140 dece. Svakodnevno će se u novom objektu spremati oko 2.500 obroka za sve mališane koje pohađaju vrtiće u Borči, Krnjači, Ovči, Padinskoj Skeli. Iako je ova ideja pominjana odavno, prvi konkretni potezi povučeni su pre pet godina. Osim što će se rasteretiti sadašnja kuhinja, izgradnjom nove znatno bi se smanjili i troškovi koje ima PU "Boško Buha", dopremajući hranu preko reke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima