„Муд(Р)ијада“ за све меридијане

М. БОШЊАК

02. 09. 2014. у 06:10

У „Српском Холивуду“ одржан кулинарско-забавни шампионат посвећен белим бубрезима

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Читав гурмански свет заинтересовали смо за српске специјалитете од тестиса свих јестивих животиња. Кроз нашу „Муд(Р)ијаду“, белих бубрези постали су чувени не само због изванредног укуса, већ и зато што су они природни сексуални стимуланси, афродизијаци - не крије понос Љубомир Љупче Еровић (51), оснивач манифестације која се редовно одржава већ читаву деценију.

И место одржавања је несвакидашње - „Српски Холивуд“, на рудничком брду Стражевица код Горњег Милановца, где је стециште авангардних филмаџија које је утемељио уметник Иван Јаковљевић, познатији под псеудонимом Иво Цар.

- На овој „Муд(Р)ријади“ учествовало је двадесетак такмичарских екипа, више иностраних него српских: из Норвешке, Велике Британије, Финске, Исланда, САД и Русије. Од наших, опробали су се кулинари из Београда, Ниша, Лознице, Краљева, Чачка, Горњег Милановца... а победник је екипа „Код Мрша“ из Чачка - каже Еровић, напомињући да је за музички део био задужен бенд „НЛО“ са Рудника.

Председник жирија, већ пету годину заредом, била је Ана Векслер, режисерка из Бостона, која се у својим емисијама и документарним филмовима искључиво бави истраживањима исхране по свим меридијанима, нарочито оне необичне...

На иницијативу медијског стручњака Питера Фридмана, урађена је дигитална књига рецепата од белих бубрега, иза које је стала једна лондонска издавачка кућа, а америчко-британска продукција „Вајс“ о догађају на Стражевици снимала је документарни филм.

СВЕТСКИ ГУРМАНЛУЦИ


- ПРИЈАТЕЉИ из Аустралије донесу или пошаљу тестисе од кенгура и ноја, Грци од вепра, Мађари од вепра и певца. Буде их и од магарца... Данци баш заволеше „Муд(Р)ијаду“, па праве коктел од тестиса - каже Еровић.

Иначе, управо захваљујући овом шампионату, у Србији се први пут обрела и Џо Фуертес Најт, позната учесница кулинарских емисија на многим глобалним ТВ станицама, која је овде - ревијално - спремала тестисе од бика: специјалитет који је научила од наших кулинара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)