Испекао чак и Ајфелову кулу

Ј. МАТИЈЕВИЋ

28. 08. 2015. у 19:45

Пица мајстор Александар Ковачевић шампион света у презентацији популарног јела. За победнички специјалитет требало 32 килограма теста и седам месеци

Испекао чак и Ајфелову кулу

ТОРАЊ у Пизи шеретски накривљен према "загрљају" Ајфелове куле, трава од зелене салате, украси од чери парадајза, неизбежни лајт-шоу и заставе - италијанска и француска. Ништа не би било необично да ова макета није направљена од - теста за пицу! Зато и не чуди што је њен креатор, Александар Ковачевић (36) из Логвија у Француској, победио на Светском шампионату мајстора пице недавно одржаном у Парми.

Задивио је Александар, у овом италијанском граду, строги међународни жири који је одлучио да од стотинак такмичара из света, у категорији "најбоља презентација пице", победник буде наше горе лист.

- Пресрећан сам, јер сам се заиста много трудио - рекао нам је Александар не скривајући задовољство. - За припремање ове "пице" било ми је потребно седам и по месеци, а утрошио сам 32 килограма и 642 грама теста. Тесто сам припремао два месеца, а за "изградњу" торња и куле било ми је потребно пет месеци стрпљивог рада. Готову, испечену и украшену пицу, од Логвија до Парме превозио сам камионетом седам дана, пажљиво упаковану и заштићену од ломљења.

Да Александру није било нимало лако да превезе ову необичну макету најбоље сведоче димензије куле и торња. Ајфелова кула је висока 1,74 метра, а у основи широка метар и 40 центиметара, док је торањ у Пизи био висок 1,53 метра са пречником основе 90 центиметара.

- Морао сам да водим рачуна и да умесим чврсто тесто - прича Александар. - Припремио сам га од брашна, соли, воде и уља. То јесу уобичајени састојци за тесто пице, али ово је садржало много више соли, јер овај састојак тесту даје чврстину. Када сам после двомесечног "мешења" и свакодневног побољшања квалитета теста почео да градим торњеве, употребио сам сво знање, вештину и домишљатост. Да би све делове спојио, тесто сам пекао бренером, трошећи сате и сате само на подешавање температуре ватре како тесто не би изгорело. За коначно украшавање користио је јестиве боје за теста, зелену салату и парадајз.

Када је сазнао да је његово дело победило у категорији "најбоља презентација пице", Александар каже да је радост најпре поделио са својим учитељом Робертом ди Фабијом.

- Када сам 2000. године из родног Прилужја дошао у Лонгви, понуђенa ми је обука за пица мајстора - сећа се Александар. - Одмах сам прихватио, иако сам по занимању ПТТ техничар, а радио сам у Термоелектрани "Косово Б" у Обилићу. Тајне заната пица мајстора учио сам три године, а по препоруци учитеља Ди Фабија, потом сам се усавршавао и у Напуљу. Сада сам свој мајстор, имам две своје пицерије, али далеко од тога да сам све цаке савладао. Заправо, учим непрекидно.

Ове Александрове речи, ипак, демантују награде које је освајао на шампионатима Француске и света. На првом надметању у Француској, учествовао је 2007. и постао вицешампион у категорији брзог развијања теста. Тада је за само 19,6 секунди развио три теста! Титуле су се, потом, ређале једна за другом...

Највеће признање, ипак ми је то што сам сада организатор једног од мини шампионата Француске за мајсторе пице - прича наш саговорник.

- Сваке године, у Француској се организује осам мини шампионата. По десет првопласираних, са њих, избори пласман за финално, државно такмичење.

Сада ћу бити и члан жирија тих надметања, па се надам да ће то бити одлична прилика да неким од најбољих такмичара помогнем да постану још бољи пица мајстори.

ОРГАНИЗУЈЕ ШАМПИОНАТ СРБИЈЕ

ДА би колегама из Србије помогао да се усавршавају, такмиче и учествују у светским шампионатима пица мајстора, Александар Ковачевић ће организовати шампионат Србије. Ово надметање ће се, како је планирано, одржати у фебруару наредне године у хотелу "Вила Србија" у Мељаку.

ФУРУНА ЗА УКУС

ПИЦУ са којом је сам победио на шампионату света, нико није могао да проба јер је била тврда, имала је много соли, а и тесто је било "старо" месецима - каже Александар. - За добру, јестиву пицу, иначе, најважније је да тесто буде без квасца и меко. Намирнице на њој су ствар укуса. Ипак, за неодољив укус пице пресудно је да се пече у фуруни на дрва са земљаним патосом. А ватра од дрва цера или граба. То је незамењив састојак најукуснијих пица.

ОРГАНИЗУЈЕ ШАМПИОНАТ СРБИЈЕ

ДА би колегама из Србије помогао да се усавршавају, такмиче и учествују у светским шампионатима пица мајстора, Александар Ковачевић ће организовати шампионат Србије. Ово надметање ће се, како је планирано, одржати у фебруару наредне године у хотелу "Вила Србија" у Мељаку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације