Пребранац, а на банатски начин
25. 08. 2014. у 13:05
Село Равни Тополовац, у непосредној близини Зрењанина, оправдано називају пасуљарским местом. Овогодишњи род продат, 350 динара за килограм. Словенци хоће да заштите тополовачки пасуљ!
РАВНИ ТОПОЛОВАЦ - На традиционалној и јубиларној 10. пасуљијади, која је минулог викенда организована у овом селу пограничне средњобанатске општине житиштанске, од „ића и пића“ било је свега и свачега, али најтеже је могло да се дође до пасуља!
И, да не буде забуне - ради се о домаћем, чувеном тополовачком пасуљу који ће се, како ствари стоје, ускоро преписивати као лек... Али, гурмани и поклоници најслађе „сиротињске хране“ не треба да страхују - ту је увозни, има га у изобиљу. Скоро да је потпуно завладао српским тржиштем, а на нашу трпезу стиже буквално из целог света!
- Тешко ћете моћи да купите наш пасуљ! Распродат је одмах после бербе - објашњавају супружници Мила и Вељко Шаренац, истичући да је цена била као и прошле године - 350 динара за килограм белог и 300 зеленог.
Као и већина од 1.200 становника из 450 домаћинстава Равног Тополовца, супружници Шаренац сваштаре да би издржавали породицу и школовали две ћерке на студијама у Београду. Раде њиве, одржавају воћњак, гаје пилиће и свиње, али најсигурнија зарада им је од пасуља. Село оправдано носи епитет пасуљарског, јер је скоро трећина обрадивих површина од 400 јутара или 270 хектара под овом махунарком.
- Пре више од две деценије међу првима смо почели да сејемо пасуљ. Уместо старинског, међуусевног гајења у сенци ратарских култура, определили смо се за савремену и интензивну производњу. Остварујемо добре приносе, 2-3 тоне по хектару, скоро дупло више од просека у другим крајевима Србије. Али, шта вреди када немамо обезбеђено тржиште и када смо препуштени накупцима - казују муку тополовачких пасуљара супружници Шаренац.
Стихијност у производњи стално доноси неизвесност. Једина олакшавајућа околност је што пасуљ, када је добро заштићен, може да се лагери и сачека са продајом. Последњих година, углавном због нарасле конкуренције из увоза и што више нема великих купаца попут војске и радничких мензи, потражња је опала. Пратила ју је и мања производња, која је у Тополовцу вишеструко редукована, посебно у односу на рекордну сетву од 500 јутара 2007.
- Ове године пасуљ је добро родио, али убран је са мањих површина. Проблем је што је због дугог кишног периода и трулежи веома нечист, чак преко 30 одсто. Зато су све количине брзо продате, наравно накупцима - истичу супружници Шаренац, подсећајући да је најтежи део посла, у иначе прилично профитабилном узгоју пасуља, пребирање које се углавном обавља на главној сеоској улици.
Младен Жужа, председник асоцијације топловачких пасуљара, износи да је ове године проблем био и дефицит семенске робе. Оно што се нашло у продавницама плануло је за недељу дана. Без квалитетног семена остали су и многи сами произвођачи пасуља, па нису могли да удовоље захтевима из РС, Федерације БиХ, централне Србије...

Охрабрило га је што су недавно у селу боравили стручњаци из Немачке, а које су довели бизнисмени из Словеније! Заинтересовани су да унапреде производњу пасуља у Војводини, посебно у Равном Тополовцу и пласирају га на тржиште ЕУ.
НАЈСЛАЂИ ЈЕ ЖУТОЗЕЛЕНИ
На 10. пасуљијади крчкао се само један једини пасуљ, онај банатски, тополовачки. Има га неколико врста, а сви кажу да је најслађи жутозелени. Кува се само сат и по, за разлику од увозног коме је потребно неколико сати... Ипак, у радњама не може да се нађе - поклекао је под конкуренцијом из увоза, чија је малопродајна цена знатно испод производне узгајивача у Тополовцу, који никада нису добили никакву стимулацију државе.
V.Petrovic
25.08.2014. 14:37
Vece nebuloze nisam procitao nego ovu da slovenci hoce da zastite srpski pasulj, kada su to slovenci stitili neciji proizvod sem ukrali.
Kupusijada, slaninijada, kobasicijada, cvarkijada, pasuljijada, bostanijada, pederadijada, skembicijada, Rakijada, aman dosta vise Jada !
Коментари (2)