Шљивовица пије 80 одсто рода
30. 08. 2016. у 15:05
Хладњачари престали да откупљују шљиву, у казанима ће завршити 500.000 тона

ОТКУП шљиве у готово целој Србији је стао. Мале количине раних сорти и "стенлеја" извезене су на страно тржиште, део ће завршити на сушењу, док ће сав остали род - око 80 одсто укупног рода, који је ове године по оцени стручњака око 500.000 тона, завршити у казанима за печење ракије.
Род је, како нам је рекао др Небојша Милошевић, научни сарадник на Институту за воћарство у Чачку, ове године добар, а једино је "стенлеј" због повећане влажности последњих дана претрпео мање штете услед појаве трулежи. Међутим, додаје он, цена шљиве веома је ниска - почела је са 35 динара, а пала је на 15 динара по килограму.
На цену утиче доста фактора. Ове године је свом воћу, сем малини, цена ниска. Неконтролисана производња, као и несталан квалитет и квантитет, посебно за иностраног купца, утицали су на цену - казао нам је др Милошевић.
- Уместо да највише шљиве иде за сушење, до 80 одсто, код нас највише иде за ракију.
Ове године откуп су отказале и сушаре. Оне имају, како нам је рекао Огњен Росић, власник дестилерије у Мионици, на лагеру велике количине сушене шљиве од прошле годне, јер је Русија отказала српским добављачима и окренула се, због цене, Аргентини, па је наша остала непродата.
- Проблем цена је са свим воћем и њих диктира светско тржиште - каже Росић.
- И сад откупљујемо суву шљиву, само да је у пуној зрелости, око 15 динара, и од ње правимо ракију и џем. Ракију извозимо у Аустралију, Америку и Канаду, а џем у Немачку и Аустрију.
Према речима Славољуба Павловића, воћара из Драгодола код Осечине, најтраженија је сада "маџарка" шљива, цена је и до 25 динара, али је нигде нема. Најбоље су прошли они који су имали рану шљиву, "чачанку родну", они су могли нешто и да зараде, јер је откуп био од 15 до 18 динара.
И док поједини воћари кажу да и даље има потражње за шљивом, али је нема више довољно, неки "јадикују" због лошег откупа. Нарочито у вишим крајевима, где род "стенлеја" тек долази. По свему судећи, сва шљива ће завршити у ракији. Тако ће, према проценама стручњака, ове године у Србији бити произведено од 20 до 30 милиона литара љуте ракије, и још толико меке шљивовице.
djordz iz sumice
30.08.2016. 16:29
Mmmmmm rakija.
KOREKTNA CENA 19din??? Sve preko ledja seljaka, sram vas bilo! Gajite je sami za 19din. Seljaci treba da se organizuju i sami da prodaju sljivu kao i drugo voce a ne da ih mafijasi po hladnjacama iskoriscavaju i pljackaju! Drzava dozvoljava kriminal, nije ni cudo sto nam ovako "dobro" ide
@zaliv.co - Ako na jednom hektaru rodi oko 50 tona sljive puta 19 dinara to mu dodje oko milion dinara na to racunaj troskove odrzavanja i berbe kojih je sve skupa oko 30 radnih rana od otprilike 300 hiljada dinara dolazimo do racunice od zarade oko 700 hiljada dinara podeljenih na 12 meseci je oko 60 hiljada dinara mesecno..jos ako radis 2,3 hektara eto love
@zaliv.co - ako možemo nabaviti uvoznu po nižoj ceni, ko je lud da plaća vama po višoj?
@zaliv.co - @Rasputin Sljiva treba da se zasadi a to kosta, potom da se ceka najmanje 5 godina da rodi nesto, tek posle 10 godina pun rod koji ni izbliza nije 50 tona nego vise oko 20. Da ne racunam orezivanje, prskanje... i zasad hibridnih sljiva zivi do nekih 15-20 god..
Коментари (7)