Тартуфи - богатство које нам измиче

Д. МАРИНКОВИЋ

05. 11. 2015. у 14:08

Наша земља има веома добре услове за узгајање најскупљих гљива, али тај посао је реткост у Србији. Килограм од 2.000 до чак 8.000 евра. Код нас их има на 250 локација

Тартуфи - богатство које нам измиче

ЗОВУ их "храном богова" и "јелом аристократа", јер тартуфе и некада и сада могу да приуште само богаташи. Плод који расте искључиво под земљом, а тражен је због више од 400 мирисних нота које појачавају арому сваком специјалитету, сада се откупљује за 2.000 до чак 8.000 евра по килограму. Узгајање ове гљиве један је од најуноснијих послова, свуда у свету, па и у Србији. Иако се веровало да ове печурке не успевају у нашој земљи, у протекле две деценије пронађене су десетине врста на 250 локација.

И код нас је по узору на Италију и Француску почело плантажно узгајање тартуфа, али је тај посао тек у зачетку.

- То је и даље "пионирски" посао код нас, иако Србија "лежи" на тартуфима - каже за "Новости" Лазо Јовичић, који узгаја тартуфе из хобија. - Имамо идеалне географске услове, налазимо се на 45. паралели, на потезу на ком су Португалија, Шпанија, Италија, земље познате по бројним плантажама тартуфа, али се не бавимо тим послом. Да би се покренуо овај посао, надлежне институције треба да дају већу подршку и усмерења. Морамо да представимо тај производ, да му дамо "личну карту" како би био наш бренд.

Јовичић сматра да стручњаци морају да испитају и истакну све особености овог будућег српског бренда, који би, према његовом мишљењу, могао да буде у рангу истарског, италијанског или пак француског. Он напомиње да тартуфи живе у симбиози са одређеним врстама дрвета, најчешће је то храст, топола, цер, липа. Од дрвета црпи угљене хидрате.

ХАМБУРГЕР ОД 5.000 ДОЛАРА НА светском тржишту влада већа потражња за овим специјалитетима него понуда. Гастрономски, то су најскупљи и најцењенији додаци јелу. У коцкарницама, рецимо у Лос Анђелесу, хамбургер средње величине са тартуфима премашује 5.000 долара. У Америци су направили чоколаду са мрвицама тартуфа и ваниле, а килограм кошта 6.000 долара.

- Уредбом о стављању под контролу коришћења и промета дивље флоре и фауне код нас су обухваћене и стављене под контролу сакупљања три врсте тартуфа - Tuber magnatum Pico - бели тартуф, Tuber aestivum Vitad - црни летњи тартуф и Tuber macrosporum Vittad - објашњавају за "Новости" у Министарству пољопривреде. - Завод за заштиту природе Србије крајем године доставља Министарству контингенте, који су на располагању за сакупљање у наредној години и који се заједно са ценовником заштићених врста објављују на интернет-страници Министарства као и у "Службеном гласнику" РС.

Тако су стручњаци Завода за заштиту природе проценили да ове године може да се убере максимално 80 килограма белих тартуфа, 400 килограма црних летњих тартуфа и 300 килограма Tuber macrosporum Vittad. Заинтересованост за сакупљање скупоцене гљиве осцилира из године у годину, с тим што је ове сезоне осетно повећана потражња. Поред сакупљања из природе, постоји могућност плантажног гајења свих заштићених врста, па и тартуфа. У том случају, како кажу, заинтересовани подносе захтев Министарству за добијање дозволе за сакупљање ради формирања матичног легла – плантаже.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

zaliv.co

05.11.2015. 14:58

mlacenje prazne slame i mesto za prevarante, bilo je onih koji su nesto kao pokusavali ali su trazili od zaintyeresovanih pare pa posle pobegli...narod opljackan i takvih ima na stotine i sada neko kaze kako je to unosno...pa i nije bas jer cena ide od 500-600eur za kilogram pa do 1-2000 a prvi put cujem za 8000eur

xxx

05.11.2015. 18:19

@zaliv.co - Interesantan clanak. Pre par godina, o clanku o tartufima, napisala sam clanak da na Avali posedujem parcelu od 55 ari i da bi je ponudila na koristenje. Niko se nije javio.Parcela je zarasla u korov, I sada ponuda vazi. Kada sam stupila u kontakt sa komsijom, rekao mi je da poljoprivreda u Srbiji nikoga ne interesuje, niko ni djaba ne zeli da kosi, sadi i sl. Nadam se da se nesto nabolje promenilo i da ce se sada neko javiti

goca32212@gmail.com

05.11.2015. 22:46

@zaliv.co - Ja sam zainteresovana, pa mi se javite na mejl da se dogovorimo.

zaliv.co

06.11.2015. 23:49

@zaliv.co - i ja sam zainteresovan ali ako bi islo pod ugovor na duze...dao bih deo zarade....kontaktirajte me na zaliv.co registrujte se pa mi se obratite tamohvala

Jakobinac

18.08.2019. 15:12

@zaliv.co - Evo javljam vam se, ako ponuda jos uvek vazi? Srdacan pozdrav

Dejan

05.11.2015. 15:57

Cena crnog tartufa u Srbiji je od 50 do 150 evra! Neznam samo gde nadjose ove pomenute cenovnike?!? Mozda u Japanu...!

Alokin

05.11.2015. 16:21

Kad prevare ljude i uzmu im pare za plantaže, onda će porasti proizvodnja biće više tartufa na tržištu i pašće im cena.

John Without Land 2

05.11.2015. 16:41

Ja sam ranije cuo da je cena tartufa u Srbiji od 1500-2000 e, a u EU od 3500-4000e.

dobrnjac zeljko

05.11.2015. 17:13

Ovo je neko napisao,malo bez proverene informacije,zivim dugo u ch i radio sam dugo u hotelierstvu,crni tartuf je ovamo po hotelima kg od 400- 600 cfr a i a i u evrima je sad mala razlika,beli kosta mnogo vise al je i redji,nudili su mi hrvati kilo po 200€ iz prve ruke,tako da je to malo vise neg preuvelicano,pisale su novosti kako u svici bebi siterke zaradjuju oko8000fr,a nase zene dolaze ovemo i po stanovima muku muce cuvaju ciste kuhaju po djetetu 500 a akoi ih je dvoje troje oko 800 .

zox

06.11.2015. 22:13

@dobrnjac zeljko - Ma da moja sestra od tetke cuva dvoje dece za 500 chf...a prica o tartufima i ludacke cifre su za nase seljake da im se izvuku pare za takozvane farme tartufa,kao svojevremeno za farme puzeva. Placali su ljudi i po 10 hiljada evra za "tehnologiju" farme puzeva pa se sve pretvorilo u masovnu prevaru.

Zoranmi

05.11.2015. 18:53

Cena tartufa varira zbog vrste,kvaliteta itd.lično sam probao crni tartuf,nezaboravan miris i aroma.