Српска соја квалитетом осваја Европу

Н. СУБОТИЋ

30. 05. 2015. у 19:30

Фабрика “Сојапротеин” из Бечеја подиже “лествицу” у преради популарне уљарице. Диктирају светске “трендове” у преради и озбиљно конкуришу колегама из ЕУ и САД

Српска соја квалитетом осваја Европу

Критеријуми за прераду соје девет пута оштрији од европских

СРБИЈА, захваљујући овој фабрици, соју не извози као сировину него као производ високе финализације. Захваљујући непрестаном улагању и сарадњи са науком, стручњаци ове фабрике, јединствене у Европи по разноврсности асортимана најшире примене, диктирају светске “трендове” у преради соје и успешно конкуришу не само колегама из ЕУ, него и највећим произвођачима соје из Америке.

Сојапротеин” из Бечеја, фабрика која послује у саставу “Викторија групе”, запошљава готово 400 људи и годишње преради више од 200.000 тона сојиног зрна са српских њива. Производе пласира у преко четрдесет земаља, а пре свега у ЕУ где одлази око 90 одсто укупног извоза. Како наглашава Синиша Кошутић, њен директор, освајање нових тржишта се наставља кроз извоз у земље северне и западне Африке, Блиског истока, али и Јужну Кореју.

- “Сојапротеин” је највећи нето извозник Србије у прехрамбеном сектору, и ове године очекујемо даљи раст извоза као ефекат инвестиција које смо реализовали у претходном периоду - исиче Кошутић. - Планирамо да наставимо улагања у унапређење и појефтињење производње, како бисмо могли да задржимо лидерску позицију у производњи сојиних производа вишег степена прераде. У реновирање најстарије линије у фабрици и повећање енергетске ефикасности биће ове године уложена значајна средства.

НАЈВЕЋИ ПРЕРАЂИВАЧ “СОЈАПРОТЕИН” је највећа фабрика за прераду соје у Србији, а по разноврсности и квалитету производа, као и капацитету прераде, сместила се међу најзначајније прерађиваче соје и у централној и југоисточној Европи. Истовремено, једна је од малобројних компанија која прерађује искључиво генетски немодификовано сојино зрно, строго контролисаног порекла и квалитета.

Унапређење енергетске ефикасности, објашњава Кошутић, подразумева набавку додатних котлова који као енергент користе биомасу.

- Добијање енергије за производњу од пољопривредне биомасе значајно доприноси нашој конкурентности - додаје Кошутић. - Нови котао, који ћемо инсталирати ове године, заокружиће ову причу и омогућиће нам да, уз квалитет, конкурентима парирамо и нижом ценом производа.

Производи од соје из Србије, објашњава Кошутић, у односу на производе из Северне и Јужне Америке, имају велику предност јер се прерађује НОН-ГМО соја.

- Наши критеријуми за пријем соје девет пута су оштрији од оних у ЕУ - истиче Кошутић. - Самим тим, и наши производи, како они за људску исхрану, тако и они за исхрану животиња, међу најквалитетнијима су у свету. Посебно смо поносни на линију за традиционалне сојине протеинске концентрате, у коју смо, пре три године, уложили 20 милиона евра. Ови производи високог степена прераде користе се у различитим гранама прехрамбене индустрије, али и исхрани животиња, на пример у сточарству, као замена за млеко у исхрани телади и прасади. У овом сегменту планирамо и даљу специјализацију, у правцу проширења производње на функционалне сојине концентрате, чиме бисмо постали једини проиозвођач у Европи са оваквом комплетном понудом.

СТАНДАРДИ

У “СОЈАПРОТЕИНУ”, како би одговорили изазовима извоза на сва захтевна тржишта, имплементирани су бројни стандарди квалитета. Међу сертификатима ИСО 9001, ИСО 22000, ИСО 14001, ОХСАС 18001, ХАЦЦП, ГМП+, ИСЦЦ, КОШЕР, ХАЛАЛ и Дунав Соја, посебно место заузима сертификат о следљивости порекла и очувању генетске чистоће - ИП Нон-ГМО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације