Шљиве убрзавају метаболизам

Ж. П.

31. 08. 2015. у 10:10

Осим што су укусне, имају благотворно дејство на здравље јер су веома богате витаминима

Шљиве убрзавају метаболизам

СВЕЖЕ, у соку или кнедлама, свеједно, шљиве увек пријају. Осим што су укусне, имају благотворно дејство на здравље јер су веома богате витаминима. Нарочито се препоручују особама које имају проблема са бубрезима, јетром, срцем и органима за варење.

Сто грама свежих шљива садржи 84 одсто воде, 0,6 одсто беланчевина, 10 одсто угљених хидрата и 2,1 грам биљних влакана, али оно што је најбитније је висок садржај пектина. Научно је доказано да ова супстанца стимулише пробаву. С друге стране, захваљујући великој количини витамина (бета каротен, витамини Ц, Б6, Б9 и Е) као и минералима (калијум, фосфор, калцијум, магнезијум...), шљива је најзаслужнија за добар рад срца и јетре.

Данас је познато око 2.000 врста шљива жуте, љубичастоплаве и црвене боје. У зависности од сорте, неке су укусније свеже, док се друге најчешће користе за разме мармеладе, пекмезе, умаке и компоте. Али, уколико сте склони експериментисању, можете их насецкати на комадиће и додати салати од парадајза, тестенини са патлиџаном или некој другој мешаној салати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mica

31.08.2015. 10:19

Da li 200 grama sljive sadrzi isti procenat sastojaka o kojima ste govorili? Znate,..., ja nikada ne pojedem tacno 100 grama sljiva, pa bi bilo dobro znati.

Бурло

31.08.2015. 13:58

@Mica - Драга Мицо, ово нисте никако смели да питате!. Није суштина колико ће те ви појести шљива, него је суштина чему шљива користи. По инерцији логике у 200г шљива има дупло више свих састојака, али и ти састојци су релативни кад се узме квалитет шљиве, они сигурно варирају, али је сасвим сигурно да је то неки просек оквирни. Друго; Шљива не лечи срце и јетру па отуд не треба килограм појести, него помаже и доприноси срцу и јетри. Није замена 100-200г шљива за паклицу цигарета или литру ракије!.