Лагани специјалитети са кромпиром
23. 09. 2013. у 14:56
Уколико сте љубитељ овог кртоластог поврћа, ево неколико рецепата за веома укусне и хранљиве оброке са кромпиром
САЛАТА СА ПАСУЛЈЕМ
ЗА 4 особе: 4 већа кромпира, 400 г пасуља из конзерве, већа главица лука, љута папричица, пола везе першуна, кашика уља, лимун, со и бибер.
Кромпир скувајте у љусци, оцедите, ољуштите и исеците на коцкице. На загрејаном уљу кратко пропржите исецкани лук и љуту папричицу, додајте коцкице кромпира, оцеђени пасуљ из конзерве и динстајте 3-4 минута, на умереној температури.
Преручите у посуду за салату, посолите, побиберите, прелијте лимуновим соком, поспите исецканим першуном и до сервирања чувајте у фрижидеру.
РАСТЕГЛЈИВИ ПИРЕ
ЗА 4 особе: 1 кг кромпира, 500 г полутврдог крављег сира, 200 г павлаке за кување, чен белог лука, со и бибер.

Кромпир ољуштите, исеците на крупније комаде и кувајте 25 минута у кључалој, сланој води.
У воду ставите и ољуштен чен белог лука. Скувани кромпир оцедите, али сачувајте 2 дл воде у којој се кувао за разређивање пиреа.
Оцеђени кромпир испасирајте, одмах додајте павлаку за кување, снажно промешајте, па додајте стругани сир и поново снажно мешајте да добијете густу, лепљиву масу.
Посолите, побиберите и одмах сервирајте као прилог уз печење.
ЈЕДНОСТАВНА ЧОРБА
ЗА 4 особе: 10 кромпира, струк празилука, корен пашканата, пола корена целера, 2 шаргарепе, веза младог лука, 1 л повртне супе из коцке, 2 кашичице маслиновог уља, чаша киселе павлаке, пола везе першуна, со и бибер.

Млади лук очистите, исецкајте, кратко пропржите на врелом уљу, па додајте празилук и промешајте.
Додајте шаргарепу, пашканат и целер исечене на коцкице, прелијте литром раније припремљене повртне супе из коцке и кувајте док не омекша, па оцедите и оставите са стране, а у супу ставите ољуштен и на коцкице исечен кромпир и кувајте док не омекша.
Вратите скувано поврће и када течност поново прокључа кувајте још минут-два. Склоните с рингле, додајте киселу павлаку, промешајте, поспите исецканим першуном и сервирајте.
НЕОБИЧНИ РАЖНЈИЋИ
ЗА 4 особе: 8 већих кромпира, 14 шнита димљене шунке, 2 главице лука, 3-4 кашичице уља, 50 г путера, суви зачин за роштиљско месо, со и бибер.

Кромпир добро оперите, прелијте водом, додајте кашичицу соли и кувајте на умереној температури. Кад омекша, оцедите га, сачекајте да се мало охлади, ољуштите и исеците на колутове средње дебљине. Шните сланине пеците са обе стране у тефлонском тигању без масноће да постану хрскаве, па их поређајте на упијајући папир. Лук очистите, оставите да одстоји у хладној води 5 минута, затим га оцедите и исеците на колутове.
На штапиће за рашњиће наизменчно набадајте колутић кромпира - колутић лука - комад пржене шунке - колутић лука и колутић кромпира. Овај поступак понављајте док не потрошите сав материјал. Добијене ражњиће ређајте у плех обложен папиром за печење, прелијте их отопљеним путером, посолите, побиберите и пеците 10 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Сервирајте топло уз зелену салату.
ШПАНСКИ ОМЛЕТ
ЗА 4 особе: 10 кромпира, 6 мањих главица лука, 5 јаја, 1 дл млека, пола везе першуна, мало маслиновог уља, со и бибер.

Кромпир ољуштите, исеците на коцкице и кувајте у сланој води да омекша, па оцедите и оставите са стране. Лук исецкајте и пржите на врелом уљу да се зацакли. Посебно умутите јаја са млеком, па додајте кувани кромпир и добро оцеђени лук. Посолите, побиберите и поспите исецканим першуном, па све преручите у ватросталну чинију обложену папиром за печење и пеците 20 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Сервирајте топло са салатом.
КУГЛИЦЕ СА СИРОМ
ЗА 4 особе: 4 кромпира, жуманце, 50 г струганог пармезана, 150 г качкаваља, со, бибер, мало љуте туцане паприке, презле и уље за поховање.

Кромпир ољуштите, исеците на коцкице, кувајте у кључалој, сланој води, оцедите, изгњечите да добијете пире и охладите. У охлађени пире умешајте стругани пармезан и жуманце.
Додајте со, бибер и љуту туцану паприку и влажним рукама одвајајте комаде, формирајте куглице и у сваку куглицу утисните коцкицу качкаваља. Куглице уваљајте у презле и пржите у врелом уљу да порумене са свих страна. Сервирајте топло са салатом по избору.