SNIMAK KOJI MORATE POGLEDATI: "Prijateljska osećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji" (VIDEO)

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:02

PORTPAROLKA kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing objavila je video na Iksu, u kojem su evocirane uspomene predsednika Kine Si Đinpinga prilikom prošle posete Srbiji, ali i susreta sa srpskim zvaničnicima u Pekingu, uz opis "Prijateljska osećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji".

СНИМАК КОЈИ МОРАТЕ ПОГЛЕДАТИ: Пријатељска осећања председника Си Ђинпинга према Србији (ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ STR

U dvominutnom videu poređane su fotografije predela Srbije, a potom hronološki događaji kada je predsednik Kine boravio u Srbiji, ali i boravak srpskog predsednika u Pekingu. 

Najpre je postavljen događaj iz 2015. godine kada se Si Đinping sastao sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i kada su položili kamen temeljac za gradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Takođe, u video-snimak uvrštene su fotografije iz 2016. godine kada je Si poslednji put boravio u Srbiji, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine, a tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Uspomenama je dodata i 2017. godina kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Kini. Srbija je bila jedna od 28 zemalja osnivača globalne Inicijative "Pojas i put" 2017. godine, koju je 2013. godine pokrenuo Si Đinping.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

- Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu - istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Svečani doček kineske delegacije predviđen je za danas ispred Palate "Srbija".

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

Petodnevnu turneju kineski lider počeo je posetom Francuskoj 5. maja, danas je u Beogradu, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Dolazak Si Đinpinga poklapa se sa obeležavanjem 25. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1999. godine kada je u NATO udarima poginulo troje kineskih novinara.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)