IZ ĐETINJE RASTU NOVI ŠAMPIONI: Povratak odbojkašice Jedinstva iz Užica posle sedam godina ponovo u srpskoj eliti

Nikola Janković

07. 05. 2024. u 15:41

ODBOJKA se vratila u Užice. Igračice Jedinstva, ekipe koja je svojevremeno suvereno vladala ovdašnjim terenima i iz čijih je redova dugo regrutovan nacionalni sastav, posle sedam godina u nižim ligama, ponovo su u elitnom takmičenju.

ИЗ ЂЕТИЊЕ РАСТУ НОВИ ШАМПИОНИ:  Повратак одбојкашице Јединства из Ужица после седам година поново у српској елити

USPOMENA Tim iz 2005. sa poslednjim peharom, Foto M. Vukadinović

Vratio se, tako, vrhunski sport u grad na Đetinji, hala "Veliki park" biće ponovo krcata, a veliki deo zasluga za ovaj preporod pripada Vesni Čitaković Đurišić, proslavljenoj reprezentativki, danas na mestu sportskog direktora kluba.

- Iza nas su četiri godine teškog rada, koji se isplatio. Idemo dalje, razmišljamo sada o Superligi. Kao nekada, želimo na evropsku mapu sa sopstvenim, lokalnim snagama.

Verujem da je Užice ponovo poželjna sredina i za pojačanja. Biće teško, ali mi verujemo u uspeh - kaže Vesna Čitaković Đurišić, sportski direktor Jedinstva, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i nekadašnji kapiten reprezentacije.

- Za uspeh su zaslužne, pre svih, naše igračice, stručni štab i svi treneri, ljudi iz uprave koji su ostali uz nas u najtežim vremenima, kao i lokalna samouprava Grada Užica, koja je stala iza Jedinstva.

DOMINANTNE Ekipa koja je izborila povratak u Superligu, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Plasman u Superligu Užičanke su izborile pobedom nad Borcem iz Čačka u poslednjem kolu Prve lige, našle su se, tako, ispred najvećih konkurentkinja. Izabranice trenera Vladimira Medenice, sa četiri boda viška u odnosu na drugoplasirane Novosađanke, sada se sele u Superligu, prvi put posle 2017. Teška vremena, poput sezone u kojoj su tonule čak do Prve B lige, sada su samo prošlost.

POČETAK Ekipa Jedinstva koja je osvojila prvu šampionsku titulu, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Činjenica da je jedna od domaćih sportskih legendi na čelu kluba koji postoji 55 godina, vetar je u leđa novoj generaciji užičkih odbojkašica.

Podsetimo, rođena 3. februara 1979. godine, Vesna je bila kapiten reprezentacije Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je 2006. u Tokiju na Svetskom prvenstvu osvojila bronzu. Predvodnica "novog talasa ženske odbojke" godinu dana kasnije ponela je srebro na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Luksemburgu. Za Jedinstvo je zaigrala sa 15 godina, klub je osam godina zaredom (od ukupno 9 titula) osvajao domaći šampionat (1994-2001), osvojeno je osam kupova države i još 163 različita pehara.

Vesnu pitamo, uvažavajući njenu bogatu sportski biografiju i vanredno iskustvo na domaćim i svetskim terenima, da li su realne mogućnosti Jedinstva na nivou najviših ambicija Užičana?

- Ostanak u Superligi trajno, to je jedan cilj. Sada su slatke muke, reč je o pravljenju ekipe koja će se ustaliti u ligi, a tek novi četvorogodišnji ciklus može doneti najviše rezultate, nema velikog uspeha naprečac. Toliko je potrebno da u svim kategorijama dobijemo šampione - ističe proslavljena odbojkašica.

- Sponzori i grad Užice nam pomažu, sport je ponovo bitan, a mi smo dobri ambasadori grada. Svi se sećamo utakmica Jedinstva pred punom halom, sada želimo isto, priželjkujemo sa puno dece i mladih u gledalištu. Svi koji dođu, gledaće najveće klubove u hramu ženske odbojke, odakle je, iz Užica, svojevremeno potekla i naša ženska reprezentacija.

DIREKTOR Vesna Čitaković Đurišić, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Kreator "užičkog čuda"

VESNA je na poziciji srednjeg blokera bila jedan od kreatora "užičkog čuda", koje je preporodilo i ženski nacionalni tim. Posle šampionskog pohoda sa Jedinstvom, igrala je u Italiji, Izraelu, Nemačkoj, Turskoj, Rumuniji i Poljskoj, karijeru je nastavila u Crvenoj zvezd i na kraju, u italijanskom Bergamu, odakle je 2016. otišla u igračku penziju. U braku crnogorskog fudbalera Duška Đurišića i odbojkašice Vesne, 2004. rođen je Nikola - danas košarkaš Mege i reprezentativac u mlađim kategorijama.

Vesna Čitaković Đurišić je nosilac Plakete grada, najvišeg javnog priznanja grada Užica.

Devojke za ponos grada

UZ trenerski tandem Vladimir Medenica - Aleksandra Đurović, igračice koje su ponele najveći teret u prethodnoj sezoni, a sada i deo slave su: kapiten Milena Spasojević, Sofi Čitaković, Sofija Mušicki, Milica Kovačević, Nevena Filipović, Marija Nenadović, Helena Vuković, Milica Vuković, Viktorija Nikolić, Jelisaveta Mandić, Anđela Stanković, Anđela Stojković i Iva Nenadić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)