VELIKI SLUČAJEVI TRI NOVA ADVOKATA: Snima se treća sezona serije "Branilac" zasnovane na istinitim događajima

J. BANjANIN

13. 04. 2024. u 05:00

VEĆ su dve sezone serije "Branilac", rađene prema istinitim događajima opisanim u knjigama i sačuvanim u predmetima čuvenih advokata, uhvatile pažnju mnogim gledaocima. I treći deo, koji uveliko snimaju Radio-televizija Srbije i producentska kuća "UP&UP", doneće vanvremenske priče, zasnovane na nekim od najvećih zločina i advokatskih slučajeva na prostoru bivše Jugoslavije.

ВЕЛИКИ СЛУЧАЈЕВИ ТРИ НОВА АДВОКАТА: Снима се трећа сезона серије Бранилац засноване на истинитим догађајима

Foto UP&UP/RTS

Serija "Branilac" na filmski uzbudljiv način, sa elementima drame i trilera, obrađuje ozbiljna životna, pravna i filozofska pitanja koja su aktuelna i dan-danas. To su priče o ljudskim sudbinama, ali i profesiji koja se temelji na zakletvi da brani ne delo, koje je počinjeno, već čoveka kog javnost vrlo često unapred osudi.

- Gledaoci će moći da uživaju u deset novih uzbudljivih epizoda. Ostali smo dosledni istinitim pričama naših čuvenih advokata. Naravno, radimo inspirisani njihovim knjigama i sačuvanim predmetima. I dalje pratimo priče običnih ljudi koji su, nažalost, posrnuli u životu, koji su izgubili tlo pod nogama i učinili nezamislivo. Jedan trenutak, jedan događaj koji prebriše čitav život. A ono što od njega ostane, preuzimaju branioci - objašnjava autorka i rediteljka serije Jelena Svetličić.

Novi slučajevi vode nas kroz sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka i u nove životne drame aktera tadašnjih velikih sudskih procesa. U staroj valjevskoj čaršiji Tešnjar snimana je jedna od priča koja se dešavala u Makedoniji.

- To je albanska priča u kojoj se objašnjava besa. U pitanju je jedno od najvećih zla ovde, a to je krvna osveta - otkriva glumac Toni Mihajlovski.

Foto UP&UP/RTS

Denis Murić

Njegov mlađi kolega Denis Murić dodaje da su stvarno zanimljivi svi ti odnosi u priči, to staro vreme koje nosi sa sobom tekst, kao i taj neki duh starog vremena koji se oseća na setu.

Do sada je predstavljeno pet branilaca čiji su slučajevi, njihovi zapleti i raspleti na sudovima bivše zemlje pobuđivali ogromnu znatiželju javnosti. To su Veljko Guberina (Nenad Jezdić), Filota Fila (Tihomir Stanić), Toma Fila (Đorđe Marković), Slobodan Subotić (Nebojša Dugalić), Jovan Barović (Aleksandar Đurica) i Milan Vujin (Strahinja Blažić).

Pored Veljka Guberine i Filote File, treća sezona nam donosi priče velikih i čuvenih advokata kao što su Branislav Tapušković (Nebojša Milovanović), Josip Muselimović (Ljubiša Savanović), Borisav Ignjatović (Bojan Žirović)...

Foto V. Danilov

Nebojša Milovanović

- Predstavnici RTS su preko kolege Olivera Injca došli do moje knjige "Poštovani suci, zašto". Prema njihovim kazivanjima, obrada tih predmeta im se izuzetno svidela te su odlučili, za sada, dva slučaja da obrade u serijalu "Branilac" - otkriva, za "Večernji list", mostarski advokat i akademik Josip Muselimović i dodaje da je reč o dva vrlo zanimljiva slučaja iz njegove knjige i karijere.

- Prvi je naslova "Tek iza rešetaka osjetila sam slobodu", a koji govori o sudbini jedne žene u Hercegovini. Ona je spletom izvesnih porodičnih okolnosti počinila ubistvo. Ovaj dramski tekst je pre 15 godina osvojio prvu nagradu na konkursu dramskog programa Radija Sarajevo. On se tu izvodio, a nakon nekog vremena Radio Beograd je otkupio taj tekst. Na Radiju Beograd uloge su igrali glumci iz čuvenog Ateljea 212, a ja sam prisustvovao beogradskoj promociji te drame. Evo, sada će ta drama doživeti i televizijsku ekranizaciju. Druga, pak, priča nosi naslov "Arterija femoralis". Naime, u jednom porodičnom obračunu brat je ubio brata, presečena je ta femoralna ili bedrena arterija, što je dovelo do smrtnog ishoda jer se dogodilo teško krvarenje i čovek je izdahnuo. Taj predmet je dramaturški, činjenično i pravno vrlo zanimljiv - priča Muselimović.

Foto Promo

Ljubiša Savanović

U razgovorima s predstavnicima Radio-televizije Srbije poznati advokat je saznao da postoji interesovanje za nastavak snimanja i drugih slučajeva iz njegove prakse.

- Pre svega je reč o priči koja se zove "Nisi više moj sin". To je slučaj u kojem je sin ubio nepokretnu majku, a svi predloženi svedoci su govorili da takav sin, muž, komšija i čovek ne postoji. Prema izjavama pomenutih svedoka, bila je reč o ljudima koji su za primer. Ekipa RTS je iskazala želju da to pripremi dramaturški za seriju - kaže Muselimović koji se veseli snimanju na kojem će biti prisutan, te po kojim savetom i podsećanjem pokušati što realnije da dočara stvarne situacije iz ovih procesa.

I ovaj serijal najvećim delom se snima u opštini Ub, a ekipa će posetiti i Taru, Mostar i druge lokacije. Početak emitovanja treće sezone serije "Branilac" očekuje se u oktobru na RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)