PROGOVORILA DVOJICA UHAPŠENIH U AKCIJI "BELVEDERE": Priznali krivična dela,koja su im stavljena na teret

Z. Uskoković

07. 05. 2024. u 17:09

U SAOPŠTENjU Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) navodi se da su Igor Šćepanović, koji se sumnjiči da je jedan od vođa OKG, koja je pohapšena u akciji "Belvedere", kao i osumnjičeni Miroslav Pavlović, odgovarali na pitanja tužioca i priznali krivična dela koja su im stavljena na teret.

ПРОГОВОРИЛА ДВОЈИЦА УХАПШЕНИХ У АКЦИЈИ БЕЛВЕДЕРЕ: Признали кривична дела,која су им стављена на терет

Foto: PU Bor

Kako se sumnja, ova grupa je krijumčarila narkotike na teritoriji naše zemlje, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih država Evropske unije, a zaplenjeno je,pored ostalog, više od 170 kilograma amfetamina.

Podsetimo, pripadnici  Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) i uz asistenciju Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), uhapsili su devetočlanu organizovanu kriminalnu grupu i zaplenili više od 170 kilograma raznih narkotika, najviše amfetamina.

U akciji kodnog naziva "Belvedere" učestvovale su i policije Austrije, Slovenije i Češke, a u Pragu je, prekjuče, uhapšen i deseti osumnjičeni pripadnik ove kriminalne grupe Vladan Šumarević, za koga se sumnja i da je jedan od vođa i za kojim je Srbija bila raspisala crvenu interpolovu poternicu. Pretresano je 15 lokacija i to na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca i Sremske Mitrovice.

Pronađeno je i zaplenjeno 168 kilograma amfetamina, šest kilograma marihuane, tri litre amfetaminskog ulja, pet litara akumulatorske kiseline, koja se koristi u proizvodnji amfetamina, zatim dve vagice za precizno merenje, dve vakum prese, dva pištolja, oko 60.000 evra, a privremeno je oduzeto i nekoliko automobila.

Akcija " Belvedere" traje već neko vreme i u ranijem periodu zaplenjeno je 26 kilograma amfetamina i oko 10.000 tableta sintetičke droge MDMA (ekstazi). Jedna osoba je odranije u pritvoru u Bosni i Hercegovini.

Devetoro pripadnika ove OKG privedeno je u JTOK i saslušano, posle čega im je na predlog tužilaštva određen jednomesečni pritvor. Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je, za sada, 11 osumnjičenih i to - Vladan Šumarević (53), Igor Šćepanović (39), tereti se da je drugi organizator ove OKG, Petar Delić (27), Miroslav Pavlović (47), Slavko Delić (68), Aleksandar Gosić (46)(ranije se prezivao Petrović), Mladen Todorović (34), (u pritvoru je u Bosni i Hercegovini zbog izvršenja drugog krivičnog dela), Miloš Milovanović (32), Slavko Jovanović (44) (prethodno se zvao i prezivao Stevan Dulić), Zahir Hodžić (31) i Milica Ivanović (32).

U saopštenju JTOK se navodi da postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa na teritoriji Srbije u periodu od 27. septembra 2023. do dana hapšenja - 4. maja ove godine, počinila krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

- Ova organizovana kriminalna grupa je, u tom periodu, prodala na teritoriji Srbije oko 172 kilograma amfetamina i 10.000 tableta MDMA (ekstazi). Prilikom pretresa pronađena je i oprema i supstance koje su namenjene za proizvodnju opojne droge i oko 50.000 evra - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Javni tužilac za organizovani kriminal predložio je sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor, što je sudija za prethodni postupak i uradio.

Kako se sumnja, ova grupa je krijumčarila narkotike na teritoriji naše zemlje, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih država Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)