BLIŽI SE PRIJEMNI ISPIT: Koja su specijalizovana odeljenja najtraženija među beogradskim osmacima

B. Borisavljević

08. 05. 2024. u 15:17

UPISNU trku za srednje škole počeće talentovani đaci od 10. maja, polaganjem prijemnih ispita za neko od specijalizovanih odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Prema podacima Ministarstva prosvete, u specijalizovanim odeljenjima gimnazija i u umetničkim školama mesta ima za oko 5.000 nadarenih učenika, a za polaganje prijemnog ispita se prijavilo 7.100 kandidata.

БЛИЖИ СЕ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ: Која су специјализована одељења најтраженија међу београдским осмацима

Foto: N. Živanović

Kako navode nadležni, u upisnu kvotu su uračunata i mesta za mlade sportiste koji ne polažu prijemni ispit, već prilažu relevantnu sportsku dokumentaciju. Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Prvi će startovati budući umetnici koji će, od 10. do 12. maja, pokazati umeće u crtanju, slikanju i vajanju. Zajedno sa njima, u subotu i nedelju, prijemni će polagati učenici sa posebnim sklonostima za filološke nauke, biologiju, hemiju i scensku umetnost. Sledeći vikend je "rezervisan" za baletske i muzičke škole, računarstvo i informatiku, fiziku, geografiju i istoriju, upis u bilingvalna odeljenja.

BROJKE

Najveće interesovanje je za računarstvo i informatiku, gde za 1.080 mesta konkuriše 1.898 učenika. Specijalizovana odeljenja za matematiku upisaće 240 đaka, zainteresovano ih je 450, dok je za fiziku planirano 60, a prijavilo se 114 učenika. Za upis u bilingvalna odeljenja prijavilo se duplo više kandidata - 893, kao i za geografiju i istoriju - 211. U filološkim odeljenjima na 528 mesta konkurisalo je 817 osmaka.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, učenici sa posebnim sklonostima za IT nauke će prijemni ispit polagati u Devetoj i Prvoj gimnaziji. Zainteresovanih je više nego duplo.

- Prijavilo se više od 500 učenika, a upisuje se deset odeljenja sa po 20 đaka, što je 200 učenika - kaže Bjelanović. - Od otvaranja odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za IT u Zemunskoj gimnaziji vlada ogromno interesovanje, ali se iz godine u godinu povećava i za odeljenje fizike. Na jedno slobodno mesto na IT prijave se tri učenika. Da bi položili prijemni učenici treba da reše minimum 50 odsto zadataka. Međutim, neće svi koji polože prijemni moći da upišu specijalizovana odeljenja, jer je interesovanje veće od broja mesta.

Prijavljivanje kandidata za upis u Matematičku gimnaziju je produženo do 19. maja, kada se i polaže prijemni ispit. Direktorka naše najbolje škole Mirjana Katić kaže da je do sada podneto 220 prijava, što je po broju na prošlogodišnjem nivou. Pošto ima mesta za 100 najboljih, više od polovine će ostati "ispod crte".

- Za polaganje prijemnog ispita za upis na neki od umetničkih profila u školama "Tehnoart", "Drvoart" i Dizajnerskoj, prijavilo se 338 učenika - kaže Nenad Mladenović, direktor škole "Tehnoart". - To je manje nego prošle godine kada je bilo 420 učenika na prijemnom. Praksa iz prethodnih godina je pokazala da je najveće interesovanje za obrazovne profile grafički dizajner, likovni tehničar i firmopisac, odnosno kaligraf.

Talenti moraju polagati i završni ispit koji je "zakazan" od 17. do 19. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)