ĐETIĆI DO GUŠE U KREDITIMA: Na kraju marta stanovništvo je bankama dugovalo 1,78 milijardi

I. D. S.

08. 05. 2024. u 11:26

GRAĐANI Crne Gore bez kredita ne mogu da funkcionišu uprkos prošlogodišnjem značajnom uvećanju plata. To potvrđuju podaci Centralne banke, koji pokazuju da je zaduženje stanovništva za godinu poraslo za 10 odsto. Više od 150.000 građana otplaćuje kredit i bankama duguje 1,78 milijardi evra. Od ukupnog broja, gotovo polovina kredita su stambeni, a ostatak su gotovinski i hipotekarni.

ЂЕТИЋИ ДО ГУШЕ У КРЕДИТИМА: На крају марта становништво је банкама дуговало 1,78 милијарди

Foto Shutterstock

Po oceni ekonomskog analitičara Mirze Muleškovića, građani, uprkos povećanju zarada, ne mogu da funkcionišu bez kredita.

- Sa rastom zarada samo je došlo do povećanja zaduženja zbog toga što je taj okvir za zaduženje povećan - navodi analitičar.

A da veće plate nisu olakšica ni za one koji su se zadužili pre programa "Evropa sad" i povećanja plata i penzija, tvrdi bračni par Drašković iz Podgorice, koji već devet godina otplaćuje stambeni kredit.

Štednja

DOK neko jedva spaja kraj sa krajem i mesečno ne može da sačuva ni evro, pojedini u bankama čuvaju desetine miliona. Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi oko 60 miliona evra, na računu je pravnog lica - nerezidenta.

- Kada smo uspeli da kroz kredit rešimo stambeno pitanje, mesečna rata iznosila je oko 350 evra. Prošle godine, kada je zabeležen rekordan rast euribora i rata je rasla, pa povećanje zarada koje smo imali u prethodnom periodu nije nam olakšalo gotovo ništa - navodi par iz Podgorice.

Osim zaduživanja, u proteklih 12 meseci porasla je i štednja građana, pa je na bankovnim računima na kraju marta bilo 2,68 milijardi evra koje građani čuvaju. To je, pokazuju podaci Centralne banke, u odnosu na lani, povećanje od sedam odsto. Ipak, ekonomista tvrdi da su za to najviše zaslužni, između ostalog, stranci. A s druge strane, ti podaci ukazuju i da postoji raslojavanje stanovništva, ocenio je Mulešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)